Naslovna AKTUELNO Energetska zajednica uvela je sankcije BiH

Energetska zajednica uvela je sankcije BiH

Energetska zajednica uvela je sankcije BiH, zbog kršenja direktive o sumporu u gorivima i nepoštivanja energetskih paketa o energiji i gasu.

 

– Nakon 18. Ministarskog vijeća Energetske zajednice, sazvanog pod predsjedanjem Crne Gore 17. decembra 2020. godine, Ministarsko vijeće je pismenim postupkom suspendiralo određena prava Bosne i Hercegovine prema Ugovoru o energetskoj zajednici zbog ozbiljnih i trajnih propusta u poštivanju s Drugim energetskim paketom u sektoru plina, Direktivom o sumporu u gorivima, kao i Trećim energetskim paketom i za električnu energiju i za plin. Prema Odluci Vijeća ministara, Bosna i Hercegovina neće učestvovati u odlučivanju o pitanjima budžeta i izvršenja u periodu od dvije godine, osim ako u međuvremenu otkloni predmetne povrede – navodi se u saopćenju Ministarskog vijeća Energetske zajednice.

 

Odluka o sankcijama donesena je krajem prošle godine, 29. decembra, a Energetska zajednica je njen sadržaj objavila u četvrtak, 14. januara.

 

I ranije je bilo nekoliko upozorenja da bi zbog kršenja međunarodnih pravila, BiH mogla biti kažnjena.  Među razlozima koji su inicirali donošenje te odluke navodi se da se samo u BiH od svih zemalja članica Energetske zajednice, kada su u pitanju naftni derivati, može još uvijek koristiti Euro 3, dok je evropski standard Euro 5.