Naslovna AKTUELNO Englezi uvode velike kazne za sve koji bez opravdanog razloga idu u...

Englezi uvode velike kazne za sve koji bez opravdanog razloga idu u inostranstvo

Vlasti su odlučile da će sve one koji se odluče na odlazak u inozemstvo kazniti s 5000 funti (oko 44.000 kuna). Ovaj prijedlog mogao bi postati specijalni zakon, a o njemu će se glasati u četvrtak u parlamentu.

 

Dobar dio društva u Velikoj Britaniji je pod lockdownom, a prema trenutnom planu ublažavanja mjera, najraniji datum kada bi građani Engleske mogli putovati u inozemstvo na odmor je 17. svibnja.

No, novi rast slučajeva zaraze u kontinentalnoj Europi, kao i sporo cijepljenje, natjerali su engleske vlasti da preispitaju svoju odluku, a zabrana putovanja mogla bi biti na snazi najmanje do kraja lipnja. S druge strane, pravilo o putovanju bez obavezne karantene po povratku moglo bi biti na snazi do kraja kolovoza.

Ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da su ograničenja putovanja u inozemstvo nužna kako bi se zaštitili od uvoza velikog broja slučajeva i novih varijanti.

Iako još nema službene potvrde, britanske vlasti planiraju uvesti kartu epidemioloških rizika za druge zemlje, a prema tome će se određivati i što turiste čeka po povratku s putovanja, prenosi Jutarnji list.

Zakon koji bi se eventualno mogao donijeti u Engleskoj sigurno će utjecati i na hrvatsku turisčku sezonu s obzirom na to da Hrvatska od turista s Otoka očekuje značajan promet.