Naslovna AKTUELNO Epidemiološka situacija u Lukavcu stabilna, no jesen bi je mogla pogoršati (VIDEO)

Epidemiološka situacija u Lukavcu stabilna, no jesen bi je mogla pogoršati (VIDEO)

Epidemiološka situacija u cijelom svijetu se usložnjava, pa tako i u BiH. Dolaskom jeseni i pojavom virusa gripe očekuje se i usložnjavanje stanja, na šta upozoravaju i epidemiolozi. Kada je u pitanju općina Lukavac situacija je za sada stabilna.

 

Iako je situacija povoljna, mjesta za opuštanje nema, te bi i dalje trebalo strogo poštivati sve odredbe. Ono što će svakako dodatno usložniti situaciju jeste i nadolazeći val gripe koji će donijeti dosta nedoumica i neizvjesnosti.

 

Ove godine Domu zdravlja Lukavac će biti isporučen isti broj vakcina kao i predhodnih, tj. oko 500 doza, a dodatni broj vakcina bit će nabavljen i za medicinsko osoblje.

 

Kada je u pitanju testiranje na koronavirus Dom zdravlja Lukavac postupa po važećim preporukama gdje su testiranja ograničena, a prema istim je izuzeta i obaveza retestiranja.

 

Iz epidemiološke službe se nadaju da će u periodu koji slijedi dobiti jasnije upute kako postupati sa eventualnim povećanjem broja oboljelih, sa nedostatkom testiranja, te poduzimanjem značajnih iskoraka kada je u pitanju nabavka vakcina, obezbjeđenju kliničke podrške pacijentima koji su oboljeli, te pružanju pune podrške primarnim zdravstvenim ustanovama.

 

Preporučujemo video prilog Suade Imamović:

 

 

 

 

(RTV Lukavac)