Naslovna Istaknuto Epidemiološka situacija na TK se usložnjava, moguće restriktivnije mjere

Epidemiološka situacija na TK se usložnjava, moguće restriktivnije mjere


Epidemiološka situacija u TK se usložnjava. Sve je veći broj novooboljelih na dnevnom nivou, a ono što je zabrinjavajuće je porast broja hospitalizovanih osoba i opterećenost bolničkih kapaciteta.

 

 

prof. dr. Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK za FTV je kazala da brojevi koji se navode u dnevnim izvještajima vezani su za broj pozitivnih slučajeva, povećanje broja hospitaliziranih pacijenata, pa tako i smrtnih ishoda i jasno ukazuju da se epidemiološka situacija na području TK usložnjava. Međutim, to nije nešto što se dešava na području BiH i Tuzlanskog kantona, nego sveobuhvatno i u cijelom regionu. To jasno ukazuje da bez obzira koliko smo orjentisani ka nedonošenju restriktivnih mjera, o istim moramo razmišljati, budući da seone opšte epidemiološke mjere ne poštuju. To se odnosi na ograničavanje broja ljudi, nošenje zaštitnih maski i tako dalje.

 

 

Ono što brine je i sve veći broj oboljele djece . Mulić navodi da broj djece koji se javlja kako u primarnoj zdravstvenoj zaštiti tako i na bolničko liječenje, ukazuje da je i kombinacija kliničkih slika sa gastroenterološkim simptomima nešto što na neki način usložnjava epidemiološku situaciju i stavlja pod znak pitanja da li se radi o Covidu-19 i njegovoj transmisiji unutar školskog i obrazovnog sistema.

 

 

“U ovom momentu mi nemamo indikativno povećan broj učenika koji su pozitivni što bi moglo utjecati na organizaciju nastave, ali svakako da se u školama i dalje moraju poštovati higijensko – epidemiološke mjere. I to se mora vezati za ličnu odgovornost”- kazala je Mulić.

 

 

Navodi i da imunizacija koja je  kao tip masovne imunizacije dostupna unazad već dva i po tri mjeseca je nešto što nije iskorišteno od strane građana Bosne i Hercegovine u smislu podizanja i sticanja kolektivnog imuniteta, tako da usljed toga na neki način vezano za nepoštivanje onog što je određeno, nalazimo se u priči koja se zove četvrti val.

 

 

Kazala je i da u narednom periodu, u mjesecu oktobru za očekivat je usložnjavanje epidemiološke vezano za bolnički nivo, jer na dnevnom nivou dolazi do  povećanja broja hospitalizacija a to su indikatori koji ukazuju da se mora razmišljati i o nekim restriktivnijim mjerama- rekla je Mulić.