Naslovna AKTUELNO Epidemiološko stanje u općini Lukavac nije alarmantno, ali zahtjeva ozbiljnost i oprez...

Epidemiološko stanje u općini Lukavac nije alarmantno, ali zahtjeva ozbiljnost i oprez (VIDEO)


Sve veći broj oboljelih od koronavirusa, teške kliničke slike zaraženih i kašnjenje vakcina dovele su do usložnjene epidemiološke situacije širom BiH. Iako nešto povoljnija, situacija na području općine Lukavac je ozbiljna.

 

Prema riječima dr. Elmedine Memić, šeficom Higijensko-epidemiološke službe u Domu zdravlja Lukavac, stanje na području općine Lukavac, iako nije alarmantno, ipak zahtijeva visoku dozu ozbiljnosti i opreza.

 

Do pogoršanja situacije dovelo je više faktora od zasićenosti javnosti  informacijama o COVID-u, nametnutim mjerama, nedostatkom vakcina u godini neizvjesnosti i čekanja, a najpogođeniji u ovoj situaciji su svakako zdravstveni sistemi.

 

Kada je u pitanju Dom zdravlja Lukavac oko 60 uposlenika bilo je testirano na COVID, a klinička slika oboljela kretala se od blage do srednje, dok je trenutno jedan uposlenik na hospitalizaciji. Tračak nade u svemu ovome je da se na našem kantonu počelo sa procesom imunizacije doniranim vakcinama.

 

Kada su u pitanju testiranja i dalje se postupa po važećim preporukama, a  testova ima dovoljno. Ono što je u cjelokupnoj teškoj situaciji bilo olakšavajuća okolnost je da ove godine nije zabilježen niti jedan slučaj sezonske gripe.

 

JZU Dom zdravlja Lukavac u posljednjem inspekcijskim nadzoru Zavoda za javno zdravstvo TK dobila je najvišu ocjenu na kantonu od svih domova zdravlja, što je motivacija za još predaniji rad. Građanima će i dalje biti na raspolaganju, uz upućenu molbu na maksimalan oprez i poštivanje mjera, kako bi se zajedničkim snagama prevazišla ova teška situacija.

 

Preporučujemo video prilog Suade Imamović:

 

 

 

(RTV Lukavac)