Naslovna Istaknuto Epidemiološka slika u TK nepovoljna, blagi porast vakcinisanih građana

Epidemiološka slika u TK nepovoljna, blagi porast vakcinisanih građana


Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu i dalje je nepovoljna, broj novozaraženi koronavirusom raste, a bilježi se i sve više smrtnih ishoda. S druge strane, procenat vakcinisanih prvom dozom za sedam dana porastao je za nepuna dva posto.

 

U Tuzlanskom kantonu trenutno su koronairusom zaražene 1.634 osobe, na bolničkom liječenju su 144 pacijenta, od kojih je šestero na mehaničkoj ventilaciji. Od protekole subote do danas preminule su 24 osobe, a svijest građana o važnosti vakcinacije u velikoj mjeri do danas nije proradila.

 

Za sedam dana broj vakcinisanog stanovništa u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH porastao je za nepuna dva posto te on sad iznosi 31,64 posto, obje doze je primilo 26,21 posto dok je 0,15 posto građana revakcinisano trećom dozom.

 

 

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo TK, najveći postotak potpuno imuniziranih građana je u Doboj Istoku i to 48,12 posto, dok je najmanji u Sapni 12,02 posto.

 

 

 

Kako su naveli iz Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja pandemije, zbog hroničnog umora zdravstvenih radnika Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli te imajući u vidu povećanje broja osoblja pozitivnog na covid-19, ta zdravstvena ustanova planira formirati posebno covid odjeljenje.

 

 

 

Ovim će se riješiti problem privremenog raspoređivanja radnika, a koordinaciono tijelo dalo je i podršku naporima UKC-a da kadrovski ojačaju covid odjeljenje u narednom periodu, prije svega u smislu zapošljavanja dodatnih zdravstvenih radnika, ljekara i medicinskog osoblja.

 

 

 

“U tom smjeru, pokušat će se iznaći sredstva putem Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, a sagledat će se i mogućnosti zapošljavanja putem programa Zavoda za zapošljavanje TK i Ministarstva za boračka pitanja TK. Kada je u pitanju provedba higijensko-epidemioloških mjera, policijski službenici će u narednim danima nastaviti kontrolisati provođenje mjera koje su donesene odlukom Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK te u svim situacijama gdje je zabilježeno kršenje propisanih mjera izricati odgovarajuće sankcije”, naveli su iz koordinacionog tijela.

 

 

 

Iz tog vladinog tijela donijeli su odluku i o pokretanju procesa kvalitetnije pripreme za provedbu restriktivnijih mjera koje je nakon 20. decembra najavila Vlada FBiH, a riječ je o uvođenju VPT modela (vakcinisan, prebolovao, testiran).