Naslovna AKTUELNO Epidemiolozi pojašnjavaju načine zaštite od koronavirusa

Epidemiolozi pojašnjavaju načine zaštite od koronavirusa

Preporuke liječnika su jednostavne, a kao posebice važno ističu kako oni koji sumnjaju da su mogli biti zaraženi koronavirusom, ne trebaju dolaziti liječniku, jer bi u tom slučaju na putu do liječnika mogli raširiti virus do neslućenih razmjera.

 

Koronavirus je virus respiratornog sustava kao i gripa, ima iste simptome, prenosi se kapljičnim putem ili izravnim kontaktom sa zaraženom osobom, ali za razliku od gripe, za ovaj virus ne postoji vakcina, bar ne još uvijek, objašnjavaju stručnjaci.


 

“To su sasvim dva različita virusa, koronavirus je novi virus i od njega se ne zna što se može očekivat, koliko će on mutirati i koliko će se mijenjati. Zato proizvodnja vakcine dugo i traje”, kaže Aida Pitić, epidemiolog.

 

Nad osobom koja je boravila u zemlji u kojoj je registriran koronavirus, provodi se epidemiološki nadzor. Ukoliko osoba nema simptome, odlazi u kućnu izolaciju, gdje se nakon rješenja kriznog stožera zabranjuje kretanje u periodu sedam do 14 dana.

 

“To je osnovna epidemiološka mjera, kada izolirate potencijalnog zaraženog. On je sumnjiv samim tim jer je došao iz ugroženog područja, dakle potencijalno sumnjivi slučaj”, kaže Aida Pilav, šef Kriznog stožera Kantona Sarajevo.

 

“Ukoliko zdravstvene službe preporuče kućnu izolaciju, to podrazumijeva kućnu izolaciju. Molimo da se pridržavate preporuka, svako drugo ponašanje nas može dovesti u određene neugodne situacije, a to nije nikom u cilju, kaže Alen Šeranić, ministar zdravstva Republike Srpske.

 

Osobe čiji je test pozitivan na koronavirus smještaju se u izolatorije Kliničkog centra.

 

“Ukoliko osoba bude pozitivna, ta osoba će definitvno, bez obzira na težinu kliničke slike, za početak ostajati u našem izolatoriju. Prve slučajeve zaista moramo nadzirati, ali 81 posto osoba koje su oboljele ne zahtjevaju klinički tretman, otpuštane su kući”, kaže Rusmir Baljić, šef Klinike za infektivne bolesti UKCS.

 

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić naglasio je kako je potrebno da se sve osobe koje su boravile u zemljama zaraženim koronavirusom, telefonski jave, a ne da dolaze u domove zdravlja.

 

“Svi građani koji imaju istoriju putovanja u one zemlje koje smo preporučili, a to su Kina, Japan, Iran i Italija, treba da se jave telefonski nadležnim službama, kako bismo mogli adekvatno poduzimati mjere”, kaže Alen Šeranić, ministar zdravstva Republike Srpske.

 

Nadležne institucije upozoravaju na ozbiljnost nastale situacije, ali naglašavaju kako mjesta panici nema. Važno je, kažu, da se poduzimaju adekvatne preventivne mjere u zaštiti od virusa.

 

“Svakako izbjegavati javne skupove. Ukoliko smo kući, što češće provjetravati prostorije, voditi računa o odjeći, ne pretopliti se. Svakako je važna i uravnotežena ishrana”, kaže Zoran Dakić, epidemiolog.

 

Kao preventivnu mjeru, stručnjaci također naglašavaju da se, ukoliko nije neophodno, izbjegava odlazak u zemlje koje su pogođene epidemijom koronavirusa.

 

 

(Izvor:BHRT)