Naslovna AKTUELNO EU planira do jula vakcinisati 70 posto odrasle populacije

EU planira do jula vakcinisati 70 posto odrasle populacije

Evropska unija planira da će 70 posto odrasle populacije primiti vakcinu protiv COVID-19 koje se trebaju distribuirati zemljama članicama do kraja juna.

 

Zvaničnici EU-a objavili su da je od početka ove godine do kraja marta zemljama članicama već isporučeno 100 miliona doza vakcina. Planirano je da se do kraja juna distribuira 360 ​​miliona doza vakcina protiv COVID-19.

 

Cilj je da do kraja drugog kvartala, odnosno do kraja juna, bude vakcinisano 70 posto odrasle populacije u zemljama EU-a u kojima ukupno živi oko 450 miliona stanovnika.

 

Stefan De Keersmaecker, glasnogovornik Evropske komisije, na dnevnoj konferenciji za medije kazao je da se vakcinacijom može postići potrebni kolektivni imunitet u borbi protiv koronavirusa.

 

“Međutim, to i dalje ovisi o isporuci vakcina i programima vakcinacije koje provode države članice”, rekao je De Keersmaecker.

 

Evropska agencija za lijekove (EMA) do sada je odobrila upotrebu četiri vakcine protiv koronavirusa u članicama EU-a. To su vakcine koje su proizvele kompanije BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson and Johnson.