Naslovna AKTUELNO Evo do kada ćemo čekati na ‘prave ljetne dane’

Evo do kada ćemo čekati na ‘prave ljetne dane’

Nastavlja se razdoblje nestabilnih vremenskih prilika. Narednih dana, uz lokalne pljuskove praćene grmljavinom, koji će biti češći u središnjim i sjevernim područjima Bosne i Hercegovine, doći će i do pada temperature zraka.

 

– Osvježenje će se osjetiti i na krajnjem jugu države. U drugom dijelu sedmice, uz lagani rast temperature zraka, očekuje se i nešto stabilnije vrijeme iako će i dalje postojati uslovi za popodnevne pljuskove – navodi se u izvještaju Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH za period od 16. do 29. juna.

 

Od ponedjeljka 22. juna, prema trenutnim sinoptičkim kartama, očekuje se promjenjivo vrijeme sa čestim izmjenama sunčanih perioda i perioda sa kišom i pljuskovima.

 

Više kiše moguće je u prvom dijelu sedmice, u centralnim i zapadnim područjima. Pred kraj prognoziranog perioda, uz duža sunčana razdoblja, prognoziraju se i više temperature zraka. Što znači da se topliji, ljetni dani, mogu očekivati tek u zadnjim danima juna.

 

– Minimalne temperature zraka varirat će između 13°C i 19°C u Bosni, do 21°C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 24°C i 30°C – priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.