Naslovna AKTUELNO Evropa u tišini slavi 75. godišnjicu pobjede nad fašizmom

Evropa u tišini slavi 75. godišnjicu pobjede nad fašizmom

U Berlinu su isprva planirani veliki javni događaji kod Brandenburških vrata i drugih povijesnih mjesta u njemačkoj metropoli sa velikim brojem okupljenih, ali su zbog zabrane javnih okupljanja sredstva uložena u digitalnu proslavu godišnjice.

Na skupu će danas prisustvovati predsjednik Frank-Walter Steinmeier i kancelarka Angela Merkel, koji bi trebali položiti vijence na spomen obilježju žrtvama rata i diktature u središnjem Berlinu. Prisustvovat će i drugi visoki zvaničnici.

Velika Britanija također je imala velike planove za obilježavanje 75. godišnjice, uključujući i paradu kraj Buckinghamske palače, no većina događaja je odgođena, otkazana ili se održava online.

Jedna od žrtava pandemije COVID-19 je velika parada Dana pobjede nad fašizmom čije je održavanje bilo planirano na Crvenom trgu u Moskvi 9. maja, kada se planirala obilježiti saveznička pobjeda i herojske borba Crvene armije.

Dan pobjede se u zapadnim zemljama slavi 8. maja, dok se u Rusiji slavi 9. maja. Moskva je prvi put nakon mnogo godina očekivala značajne delegacije iz zapadnih zemalja, ali ih je spriječila pandemija koronavirusa i briga o javnom zdravstvu.