Naslovna AKTUELNO Evropom se putuje uprkos karti ECDC-a

Evropom se putuje uprkos karti ECDC-a


Kada je riječ o turizmu, čini se da javnost previše pažnje ne posvećuje karti Evrope i svijeta Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), s obzirom na to da u praksi putovanja i prelasci granice više ovise o nekim drugim kriterijima, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

 

ECDC-ova karta orijentir je u smislu informacije o epidemiološkoj situaciji, ali države članice EU odluke o režimima za prelazak granice najviše donose na osnovu drugih kriterija.

Od desetak zemalja, za Hrvatsku važnih turistički emitivnih tržišta, jedino Češka odluku o povratku u domovinu s odmora određuje na osnovu podataka o rizičnosti na ECDC-ovoj karti.

Poljska, Slovenija, Austrija i Italija povratak svojim građanima s odmora ili ipak ulazak strancima na vlastiti teritorij uvjetuju isključivo posjedovanjem covid-potvrde, neovisno o tome dolaze li iz “crvene”, “narandžaste” ili “zelene” države, dok se naše najveće i najvažnije tržište, Njemačka, vodi kartom svog Instituta “Robert Koch”.

 

 

Želju za putovanjem imaju i Britanci

 

 

 

Za razliku od ECDC-a, kod kojeg je Jadran jedna regija, i to trenutačno narančasta, njemački institut epidemiološku situaciju promatra od županije do županije, a prema njihovoj karti jedino rizično područje unutar Hrvatske zasad je Zadarska županija, što znači da Nijemci koji se vraćaju iz tog područja prilikom povratka na granici moraju predočiti covid-potvrdu.

Veliku želju za putovanjem imaju i Britanci, a interes s britanskog tržišta raste čak i za ljetovanje u rizičnim zemljama nakon što je 19. srpnja ukinuta obavezna 10-dnevna samoizolacija za osobe koje se vraćaju iz “narančastih” zemalja.

Hrvatska je Britancima i Rusima uvela obavezu testiranja neovisno o tome jesu li vakcinisani ili ne, a prema podacima HTZ-a u subotu je u Hrvatskoj boravilo 4.800 Britanaca, što je zasad 0,5 posto više nego prošle godine u isto vrijeme.

Općenito, prakse iz svijeta pokazuju da se Mediteranom i Evropom putuje, uprkos tome što je veliki dio zemalja ponarandžastio, a u slučaju Španije i pocrvenio.