Naslovna AKTUELNO Evropska komisija zabrinuta stanjem vladavine prava u Sloveniji

Evropska komisija zabrinuta stanjem vladavine prava u Sloveniji


Evropska komisija (EK) je u utorak izrazila zabrinutost nekim aspektima vladavine prava u Sloveniji, državi koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, a domaća opozicija tvrdi da se stanje na tom području pod vladom premijera Janeza Janše pogoršalo.

U izvještaju o vladavini prava u Evropskoj uniji ističe se kašnjenje Slovenije u postupku imenovanja tužilaca u novoosnovano Evropsko javno tužilaštvo, miješanje u rad nezavisnih medija i prestanak finansiranja Slovenske tiskovne agencije STA.

Izvršno tijelo EU kaže da su zabrinjavajuće pojave uznemiravanje i zastrašivanje novinara putem društvenih mreža i podsjeća da je na sve slabiji finansijski položaj nacionalne novinske agencije već upozoravalo više međunarodnih udruženja, prenosi Hina.

Potpredsjednica EK Vera Jourova, zadužena za evropske vrijednosti i i transparentnost, kazala je u utorak u Briselu da EK očekuje da vlada osigura stabilno finansiranje STA i da novinari nesmetano rade.

Povjerenik EK za krizne situacije i civilnu zaštitu Slovenac Janez Lenarčić rekao je da vlada ne bi smjela uslovljavati finansiranje agencije svojim utjecajem na uredničku politiku.

Opozicioni socijaldemokrati izjavili su da je izvještaj potvrdio kako se situacija pogoršava i da je za to odgovorna Janšina vlada, na što su već dugo upozoravali.