Naslovna AKTUELNO Evropska konferencija žena  – “Snaga ženama – Stop rodno zasnovanom nasilju”

Evropska konferencija žena  – “Snaga ženama – Stop rodno zasnovanom nasilju”

 

 U četvrtak, 06.9.2018. godine u Sarajevu,  U Hotel „Saraj“ bit će upriličena  Evropska konferencija žena sa početkom u 10,30 sati

  

Building and Wood Workers’ International – BWI (Međunarodne organizacije radnika građevinarstva i šumarstva) sa sjedištem u Ženevi i Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira Bosne i Hercegovine organizuju Evropsku konferenciju žena koja će se održati u  periodu od 06-07. septembra 2018. godine u Sarajevu.

 

 

 

Na press konferenciji obratiće se Rita Schiavi (63), predsjedavajuća BWI Evropskog  regionalnog  komiteta žena. Imenovana je bila 16 godina članica nacionalnog upravnog odbora Sindikata UNIA, Švicarska, zadužena za pitanja migracije, žene i zaposlene u sektoru održavanja i higijene. Od 2012 godine predsjedava BWI Evropskim regionalnim komitetom žena, a od 2017 godine predsjedava i BWI Svjetskim komitetom žena.

 

 

Također, na Konferenciji će govoriti predstavnica  Fondacije CURE Vildana Džekman, pravnica, aktivistkinja i feministkinja  i Lejla Ćatić, predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH.

 

Na Konferenciji očekujemo učešće preko 70 sudionika i sudionica iz različitih dijelova svijeta.

 

Tokom trajanja konferencije razmatraće se  problemi mobinga, raznih vrsta uznemiravanja žena na radnom mjestu i generalno nasilje i rodnu neravnopravnost u društvu, s fokusom na suočavanje žene sa tim problemima, preduzimanje konkretnim mjera  zaštite i eliminacije nasilja te obezbjeđenje rodne ravnopravnosti. Cilj je uspostaviti snažne, nezavisne, samostalne, rodno ravnopravne i demokratske sindikate u svim zemljama  koji će u fokusu imati zaštitu žene na radnom mjestu i u društvu, promoviranje i unapređenje njenog rada, ravnopravog vrednovanja ženstkog rada i sl.