Naslovna AKTUELNO Evropska noć istraživača BiH raspisala konkurs za takmičenje srednjih škola

Evropska noć istraživača BiH raspisala konkurs za takmičenje srednjih školaEvropska noć istraživača BiH raspisuje konkurs za takmičenje srednjih škola u izradi naučnoistraživačkih radova.

 

Takmičenje će biti održano u Tuzli, u petak, 27. septembra 2019. godine. Noć istraživača je festival nauke koji se održava širom Evrope s glavnim ciljem da promoviše naučnike i njihov rad s posebnim naglaskom na promociju karijere istraživača.

 

Takmičenje srednjih škola koje će se održati u sklopu Noći istraživača može biti odlična prilika za učenike da pokažu talenat, znanje i da realizuju svoje ideje, te za neke od učesnika da započnu svoju karijeru naučnika istraživača!

 

Tema ovogodišnjeg takmičenja nosi naziv „LET’s STEAM! Stvarajmo nove prilike.”, te je ujedno i slogan ove Evropske noći istraživača koji nas podstiče da razmislimo šta možemo uraditi danas, da bismo stvorili nove prilike za sve nas. Futurističko razmišljanje je uvijek davalo sjajne rezultate i nestrpljivo čekamo da vidimo kako vi razmišljate. Ideje su te koje pokreću svijet, i kreiraju put ka uspjehu a ovom prilikom želimo da vidimo kakva je vaša percepcija budućnosti.

 

Vaš zadatak je da osmislite koncept kroz koji ćete na zanimljiv, interaktivan i praktičan način pokazati svoje znanje, te ponuditi svojim sugrađanima vašu naučnu priču koja će ih zainteresovati i oduševiti! Rok za prijave je 20.9.2019. godine.

 

Dakle, vrijeme je za akciju: okupite tim, osmislite projekat i prijavite se na web stranici popunjavanjem online formulara OVDJE

 

NAJBOLJE TIMOVE OČEKUJU NAGRADE!

 

PRAVILA:

 

 

 • Na takmičenje se mogu prijaviti učenici iz srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona i šire;
 • Zainteresovani učenici će oformiti tim, te odabrati temu sa kojom žele da se predstave na takmičenju;
 • Jedan tim čine opciono, dva, tri ili četiri učenika, i jedan profesor-mentor;
 • Mentor ne učestvuje u prezentaciji projekta;
 • Jedna škola može da prijavi maksimalno tri tima, s tim da projekti ne mogu da obrađuju istu temu, niti da imaju istog mentora i/ili ostale članove tima;
 • S obzirom na prostorno i logističko ograničenje, te podsticanje pravog takmičarskog duha i dostizanje višeg nivo kvaliteta projekata, organizatori zadržavaju pravo da na osnovu procesa evaluacije odaberu samo one timove koji dostave jasan opis projekta, te predstavljanja izvedbe i očekivanog rezultata;
 • Učesnici treba da u okviru projekta osmisle i prikažu eksperiment ili gotov rad naučno-istraživačkog karaktera;
 • Svakom timu pokrivaju se troškovi pripremnog materijala u visini do 50,00KM uz priložene fiskalne račune;
 • Radovi – eksperimenti treba da budu urađeni i predstavljeni tako da široj javnosti budu- razumljivi, jasni i zanimljivi – cilj je približiti nauku posjetiocima, te pokazati i dokazati tajne koje nauka otkriva i/ili koje proučava, kako na njih utiče te koja je svrha ili cilj.

 

Prijava projekta mora sadržati sljedeće elemente opisa: 

 

 • Kraći opis sadržaja – naučno objašnjenje projekta u pisanoj formi;
 • Način praktične izvedbe projekta, cilj projekta, način predstavljanja, te koji rezultat želite postići;
 • Dodatni opis (izgled izložbenog štanda, način predstavljanja projekta i drugo).
 • Projekti će biti predstavljeni i ocijenjeni na dan održavanja manifestacije, u petak, 27.9.2019. godine. Radove će ocjenjivati stručni žiri od tri do pet članova. Stručni žiri će ocjenjivati naučni i praktični dio projekta, kao i inovativnost ideje, funkcionalnost, rezultat te prezentaciju;
 • Učesnici su dužni očistiti svoj štand nakon takmičenja i pokupiti svoje stvari. Organizatori Noći istraživača neće odgovarati za opremu učesnika;
 • Organizator osigurava jedan strujni priključak. Ljubazno vas molimo da svaki tim ponese jedan- produžni kabl;
 • Najbolji timovi će dobiti nagrade, a svi učesnici srednjoškolskog takmičenja dobit će diplome za- učešće u takmičenju.

 

Rok za prijavu na takmičenje je 20.9.2019. godine do 00:00h a prijave se vrše putem web stranice Noći istraživača u kategoriji „Registracija srednjoškolskih timova“:

 

http://www.nocistrazivaca.ba/ukljucite-se/registracija-srednjoskolaca/