Naslovna AKTUELNO Evropska sedmica prevencije karcinoma grlića materice obilježava se i u TK

Evropska sedmica prevencije karcinoma grlića materice obilježava se i u TK


I ove godine povodom Evropske sedmice prevencije karcinoma grlića materice Klinika za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli u saradnji sa Udruženjem ginekologa i perinatologa TK planira aktivnosti vezane za edukaciju i prosvjećivanje stanovništva u Tuzlanskom kantonu u okviru humanitarne akcije „STOP raku grlića materice 2020“ koja će se realizovati u svim općinama Tuzlanskog kantona od 27. do 31. januara 2020. godine.

 

Ove godine fokus aktivnosti je usmjeren na mlade, a kao nastavak aktivnosti iz novembra 2019. kada je Klinika aktualizirala problem maloljetničkih trudnoća te se fokus nastavlja na prosvjećivanje mladih.

 

Na ovaj način Klinika za ginekologiju i akušerstvo podržava na djelu uključivanje mladih kako u prepoznavanju problema tako i u načinu  rješavanje istog u zdravstvu u svom okruženju jer su oni naša budućnost.

 

Rano stupanje u seksualne odnose udruženo sa rizičnim seksualnim ponašanjem važan su faktor rizika za razvoj karcinoma grlića materice, stoga ove godine nastojimo djelovati preventivno kroz edukaciju i prosvjećivanje mladih.

 

U periodu od 27. do 31. januara u svim općinama Tuzlanskog kantona: ljekari Klinike za ginekologiju i akušerstvo i studenti Medicine sa lokalnim aktivistima Mladih Crvenog križa, će organizovati edukacije za mlade prema utvrđenom rasporedu.

 

Sportske aktivnosti važan su faktor u pravilnom fizičkom i psihičkom razvoju mlade osobe. Kao i prethodnih godina i ovogodišnji “STOP RAKU GRLIĆA MATERICE 2020” sadržavat će jednu takvu aktivnost. Za sve mlade koji će prisustvovati edukacijama, kao i edukatore, biće organizovano besplatno kuglanje, odnosno “Sportom recimo NE raku grlića materice” u prostorijama kuglane Bingo City Centra 30.01.2020.godine, sa početkom u 17 sati, gdje će se uz sportsko druženje nastaviti i neobavezni razgovor mladih i edukatora o ovoj temi.