Naslovna AKTUELNO Evropske šume nestaju, a posebno zabrinjavajuće stanje u Švedskoj

Evropske šume nestaju, a posebno zabrinjavajuće stanje u Švedskoj

Na Starom kontinentu je 38 posto površine prekriveno šumom, piše britanski dnevni list The Guardian.
Veliki dio nje se legalno siječe. Od 2016. do 2019. godine desio se gubitak šumske biomase za 69 posto u odnosu na period od 2011. do 2015. Površina posječene šume je povećana za 49 posto kada se porede dva navedena vremenska perioda, podaci su objavljeni u časopisu Nature Research.

Prethodno istaknuto pokazuje da se sječa šume znatno povećala u vrlo kratkom periodu. Čovječanstvo uništi mnogo više šume nego što to učine požari ili velike snježne padavine. Procjena je da se manje od 10 posto šume posiječe zbog uzgoja poljoprivrednih kultura, izjavio je glavni autor studije o šumama Guido Ceccherini iz EU Joint Research Centra.

Satelitski snimci evropskih šuma su zabrinjavajući jer se mogu vidjeti razmjere eksploatacije. Gubitak šumske biomase je najizraženiji u Švedskoj i povećao se za 29 posto. U Finskoj to iznosi 22 posto. Šume u Poljskoj, Španiji, Portugalu i Estoniji su mnogo manje na udaru gdje ukupni gubitak iznosi 30 posto.

Ceccherini je podsjetio da se dio šume hoće obnoviti, ali da je problem to što se smanjuje kapacitet za apsorpciju štetnih materija u zraku u datom trenutku. Ovim se pokazuje problem u načinu upravljanja šumama u Evropi. Istraživači su poručili da se mora obuzdati eksploatacija šume.