Naslovna AKTUELNO Evropske zemlje pooštravaju restrikcije uoči Božića

Evropske zemlje pooštravaju restrikcije uoči Božića


Nizozemska je ušla u petosedmični lockdown tokom kojeg neće raditi manje važne prodavnice, pozorišta i teretane.

Njemačka u lockdown ulazi u srijedu nakon rekordnog povećanja broja novozaraženih.

Španija je ukinula lockdown, ali je zadržala određene mjere jer je broj novozaraženih još uvijek visok.

Italija, Španija, Francuska i Velika Britanija su među zemljama koje bilježe najveći porast novozaraženih tokom pandemije.

U proteklim sedmicama su vlade širom Starog kontinenta vodile bitku s teškim pitanjima o tome da li treba ublažiti restrikcije u vrijeme praznika, međutim, najnoviji val zareze u nedkim zemljama je natjerao njihove vlade da odustanu od planova ublažavanja restrikcija uoči Božića.

Nizozemska ima najstrožije mjere od početka pandemije. Manje važne prodavnice, kina, frizerski saloni i teretane su zatvoreni, a isto će biti i sa školama od srijede. Stanovništvu je rečeno da se suzdrži od putovanja u inostranstvo do sredine marta. Ipak, restrikcije će biti blago ublažene tokom Božića kada će u domovima u Nizozemskoj biti dozvoljena tri umjesto dva gosta.

U Njemačkoj se u srijedu zatvaraju škole, a restorani, barovi i saloni su već zatvoreni od novembra. Novi njemački lockdown počinje 16. decembra te će trajati do 10. januara. Blaže mjere će važiti tokom Božića kada će jedno domaćinstvo moći posjetiti najviše četiri člana porodice.

Francuska je ukinula nacionalni lockdown, ali je vlada saopćila da broj novozaraženih ne opada dovoljno kako bi dodatno ublažile mjere. To znači da kina i pozorišta ostaju zatvoreni, kao i barovi i restorani. Policijski sat će trajati od 20:00 do 6:00 sati osim na Badnji dan.

Broj umrlih u Italiji iznosi blizu 500, a vlada razmišlja o pooštravanju mjera tokom Božića. Detalja zasad nema, a lockdown bi mogao trajati od Božića do Nove godine.

Španija također bilježi rast broja novozaraženih pa su odobrena nova pravila u periodu od 23. decembra do 6. januara. Putovanja između regija su dozvoljena, a okupljanja su ograničena na 10 osoba.