Naslovna AKTUELNO Facebook pod istragom zbog “sistemskog rasizma” pri zapošljavanju

Facebook pod istragom zbog “sistemskog rasizma” pri zapošljavanju


Kompanija Facebook je javno posvećena borbi protiv rasizma, ali se čini da istu politiku ne provodi prilikom zapošljavanja radne snage.

 

 

 

 

 

Reuters javlja da je Američka komisija za jednake prilike za zapošljavanje EEOC pokrenula istragu zbog mogućeg “sistematskog rasizma” u zapošljavanju i unapređenju radnika u kompaniji Facebook. Jedan od menadžera kompanije, Oscar Veneszee Jr. te još četiri kandidata su navodno optužili Facebook za rasnu diskriminaciju tamnoputog osoblja koja se ogleda u subjektivnim procjenama i rasnim stereotipima. Tri osobe su pokrenule slučaj u julu 2020. godine, a četvrta im se pridružila u decembru.

 

 

 

 

 

EEOC je istragu započeo još u augustu 2020. godine, ali su izjašnjenja obje strane dobijena u protekla četiri mjeseca.

 

 

 

 

 

O kolikim prekršajima se radi, zasad nije poznato, a nema garancija ni da će doći do zvanične akcije nakon istrage. Komisija se nije oglašavala, ali su iz Facebooka poručili da su optužbe za diskriminaciju shvaćene ozbiljno.

 

 

 

 

 

Ovo nije prvi put da se Facebook spominje u sličnom kontekstu jer se i 2017. godine pričalo da čelnici kompanije donose konačne odluke o zaposlenju na osnovu kulturoloških sličnosti s kandidatima.