Naslovna AKTUELNO Fatalna nesreća povod za skretanje pažnje na važnost bezbijednog voženja

Fatalna nesreća povod za skretanje pažnje na važnost bezbijednog voženja

Saobraćajna nesreća, u kojoj je učestvovao i smrtno stradao 35-ogodišnji motociklista Jasmin Begović, suprug i otac, u tuzi i saučešću sa porodicom ujedinila je mnoge Lukavčane, posebno motocikliste, koji su tim povodom upriličili defile kroz Lukavac i Modrac.

 

Nesreće u kojima stradavaju motociklisti su relativno česte, a posljedice teške i fatalne, pa i ovaj tužni povod treba biti prilika za skretanje pažnje na važnost zaštite motociklista i drugih učesnika u saobraćaju jer je za većinu nesreća presudan ljudski faktor, a u malo slučajeva okolnosti i neispravnost motocikla.


 

Kaciga, zaštitno odijelo, rukavice i čizme bi trebale biti obavezne i na najkraćim relacijama, kao i činjenica da za upravljač ne treba sjedati u alkoholiziranom stanju.

 

Vozačima automobila savjetuje se da obavezno provjere mrtvi ugao, da skreću isključivo s pokazivačima smjera, kao i da poštuju prednost prolaska na raskrsnicama i da ne otvaraju vrata automobila dok se nalaze zaustavljeni u koloni. Preporuka vozačima je i da pažljivije prate okolinu oko sebestišaju preglasnu muziku, te da se u saobraćaju ponašaju dosljedno bez naglih reakcija.

 

Ipak, najveća odgovornost pada na pleća motociklista koji su ponajprije sami odgovorni za vlastitu sigurnost.

 

Savjesni motociklist u saobraćaju će se uvijek otkrivati drugim učesnicima u saobraćaju, a ne skrivati im se po mrtvim kutovima. Manevri zaobilaženja uvijek bi se trebali odrađivati u za to predviđenoj traci, a ne bilo kojom mogućom metodom. Poštovanje propisa, kao i neprecjenjivanje vlastitih sposobnosti ili podcjenjivanje opasnosti u saobraćaju ključno je u postizanju dugačkog motociklističkog staža. S obzirom na omjer mase i snage, koji je mnogo povoljniji kod motocikala negoli je to slučaj kod automobila, motocikli su već u startu mnogo brži i okretniji, no savjesni motociklist neće zlorabiti okretnost svog vozila, nego će se u vožnji držati zacrtane putanje bez naglih promjena smjera. Iz istog razloga preporučuje se što veće odstojanje od ostalih vozila, posebice onih koji se nalaze iza vas, s obzirom na to da je kočni put motocikala u opasnim situacijama primjetno kraći od onog mnogo težih automobila.

 

Savjet motociklistima je i da dobro gledaju u retrovizore i pažljivo promatraju ponašanje drugih vozača. Da netko ima namjeru skrenuti u vašu traku, možete uočiti i prije nego što vozač aktivira pokazivač smjera. Također, gledajući u retrovizore vozila ispred vas, možete vidjeti je li vas vozač uočio ili možda razgovara na mobitel. Poseban oprez potreban je u toplim danima kada vozači na semaforima nerijetko otvaraju vrata automobila ili isturuju laktove kroz prozor. Izbjegavajte vožnju ususret ili kontra jakog sunca, kao i vožnju kasno navečer kada su mnogo veće mogućnosti da vas pokupi neki pripiti ili pijani vozač.

 

(RTV Lukavac)