Naslovna AKTUELNO Federalni inspektori obavili 851 inspekcijski nadzor i utvrdili 588 prekršaja

Federalni inspektori obavili 851 inspekcijski nadzor i utvrdili 588 prekršajaTokom pojačanih inspekcijskih nadzora koji su od 18. do 31. marta vršeni na području Sarajevskog, Tuzlanskog , Posavskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) obavili su 851 inspekcijski nadzor i utvrdili 588 prekršaja.

 

Inspektori su izvršili 25 kontrolnih nadzora, sačinjen je 851 zapisnik, a izdavanje 588 prekršajnih naloga imalo je ukupni finansijski efekt u iznosu 844.002 KM.

 

Utvrđen je i iznos za naplatu od ukupno 87.896 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo.

 

Izrečeno je 39 mjera privremene zabrane rada, od čega 22 rješenja o zabrani rada fizičkom licu zbog neposjedovanja sanitarne knjižice, 14 rješenja o zabrani prometovanja sadnog materijala, jedno rješenje o zabrani rada ugostiteljskom objektu, jedno rješenje o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova i jedno rješenje o isključenju autobusa iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti.

 

Kontrolisan je 281 privredni subjekt u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima i konstatovano da jedan subjekt nadzora ne posjeduje fiskalni uređaj, a 36 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

 

Pojačani inspekcijski nadzori se vrše u sklopu posebnog programa inspekcijskog nadzora, s ciljem suzbijanja pojavnih oblika sive ekonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

Inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike, putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u saradnji s kantonalnim inspektorima rada.

 

Federalna uprava za inspekcijske poslove Sarajevo poziva sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, da ne bi bili predmetom represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja.

 

Napominju da će pojačane inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu, na cijeloj teritoriji FBiH.