Naslovna AKTUELNO FHMZ izdao upozorenje: Mogućnost izlijevanja rijeka i potoka

FHMZ izdao upozorenje: Mogućnost izlijevanja rijeka i potokaFederalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine upozorio je na mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka.

 

Upozorenje se, prije svega, odnosi na lijeve pritoke Bosne – sliv Lašve i Usore, desne pritoke Bosne – sliv Krivaje i Spreče, direktne pritoke rijeke Bosne u gornjem i srednjem dijelu sliva, direktnu pritoku rijeke Save – Tinju, te lijevu pritoku Drine u Federaciji BiH.

 

Iz Zavoda predviđaju ovakvu mogućnost na osnovu dostupnih meteoroloških prognoza platforme Evropskog centra za poplave (EFAS).

 

Vrh vodenog talasa očekuje se u kasnim večernjim i ranim jutarnjim časovima, a moguće je i pokretanje klizišta na ovim područjima, saopštila je Federalna uprava Civilne zaštite.

 

Prema najavama meteorologa, u Bosni i Hercegovini nastavlja period nestabilnog vremena.

 

Na velikom dijelu području općine Lukavac građani već imaju ogromne probleme sa bujičnom vodom, a također ulice Lukavca ispunjene su vodom.

Rijeka Jala izlila se iz korita kod Tehnološkog fakulteta u Tuzli i poplavila okolno zemljište. Pod vodom je kompletan parking ovog fakulteta, lokalni put koji vodi prema naselju Irac, a nabujala voda prijeti da odnese i most koji vodi prema Omegi kao i sonovod u neposrednoj blizini. Poplavljena su i dvorišta okolnih kuća, javlja RTV Slon.

Krajem dana smanjenje padavina

 

Kišni talas koji je u toku noći zahvatio naše područje kreće se modifikovati, njegovo je kretanje usmjereno prema istoku te se u širem području Tuzle može očekivati smanjenje količine kiše.

 

Težište dinamike se sada lagano prebacuje ka zapadnijim područjima regije a na istoku lagana tendencija prestajanja padavina.

 

Prema večeri i noći lagano smirivanje stanja te lagani prestanak padavina manje-više posvuda.