Naslovna Istaknuto FIFA se priprema da uvede sistem ograničenja za pozajmice fudbalera u strane...

FIFA se priprema da uvede sistem ograničenja za pozajmice fudbalera u strane kluboveMeđunarodna fudbalska federacija (FIFA) spremna je da uvede ograničenja u vezi sa brojem igrača koje klubovi mogu da pošalju na pozajmice u strane klubove, prenose agencije.

 

Prema danas objavljenim planovima FIFA-e, od sezone 2022/2023 klubovi će biti ograničeni na osam igrača koje su doveli na pozajmicu i na osam igrača koje su pustili na pozajmicu. U sezoni 2023/2024 kvota će biti smanjena na po sedam, a na po šest igrača u sezoni koja počinje poslije 1. jula 2024. godine.

 

Planovi koje je FIFA izložila imaju za cilj da zaustave bogate klubove da gomilaju igrače, da podstaknu razvoj talenata iz svojih klubova i da promovišu ravnotežu u konkurenciji u fudbalu.

 

Ograničenja koja bi trebalo da stupe na snagu u julu imaju ograničeni obim, pošto su igrači starosti 21 godine i mlađi izuzeti od tog pravila i potrebna im je dodatna saradnja nacionalnih fudbalskih saveza.

 

To znači da bi klubovi iz svojih akademija mogli da šalju neograničeni broj svojih mladih igrača gdje god požele.

 

Klubovi će biti ograničeni i na broj dogovora koje mogu da postignu sa jednim stranim klubom – tri igrača dovedena i tri igrača puštena na pozajmicu u bilo kom trenutku.

 

Takođe, navodi se da bi kratkoročne dogovore trebalo zabraniti, kao i pozajmljivanje igrača koji su već poslati na pozajmicu.

 

Minimalni ugovor o pozajmici biće između dva prelazna roka, uglavnom u januaru i u periodu između juna i avgusta, a maksimalni period biće godinu dana.

 

FIFA je navela da će prijedlog o novom sistemu pozajmica najvjerovatnije biti razmatran u martu i da bi mogao da počne sa primjenom za međunarodne ugovore od 1. jula.