Naslovna AKTUELNO Film Jasmile Žbanić o genocidu u Srebrenici nominovan za Oscara!

Film Jasmile Žbanić o genocidu u Srebrenici nominovan za Oscara!


Američka akademija za filmsku umjetnost i nauku objavila je zvaničnu listu nominacija za nagradu Oscar na kojoj se nalazi i film “Quo Vadis, Aida?” bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić.

 

 

 

 

 

Devetnaest godina nakon što je Danis Tanović dobio Oscara za film “Ničija zemlja”, u istoj kategoriji zvaničnu nominaciju dobila je i Žbanić za film o genocidu u Srebrenici.

 

 

 

 

 

 

Nominacije su putem videopoziva iz Londona saopćili pjevač i glumac Nick Jonas i glumica Priyanka Chopra. Objavu nominacija pratilo je nekoliko stotina hiljada ljudi iz svih dijelova svijeta.

 

 

 

 

 

Dakle, za titulu najboljeg stranog filma “Quo Vadis, Aida?” takmičit će se sa filmovima: “Another Round”, “Better days”, “Collective” i “The Man Who Sold His Skin”.

 

 

 

 

 

Uoči današnje nominacije tražili smo komentar od Jasmile Žbanić, koja je za Klix.ba kazala da joj je najvažnije da su u svemu ovome majke Srebrenice.

 

 

 

 

 

“Šta god da bude, ono što smo dosad uradili za mene je bitno i jako mi je važno da su žene i majke Srebrenice u svemu ovome, da film ide dalje i priča priču o Srebrenici, a na sve ostalo mi ne možemo utjecati”, kazala nam je bh. rediteljica.

 

 

 

 

 

U središtu radnje filma je Aida (Jasna Đuričić), nekadašnja profesorica koja u ljeto 1995. radi kao prevoditeljica za Ujedinjene nacije u Srebrenici. Kada srpska vojska uđe u grad, 30.000 stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina porodica, traži spas u bazi UN-a.

 

 

 

 

 

Ovogodišnja ceremonija dodjele nagrade Oscar bit će održana 25. aprila.

 

 

 

 

 

Podsjetimo, film Jasmile Žbanić nominovan je i za dvije BAFTA nagrade: Najbolji reditelj/ica i Najbolji strani film. Dodjela BAFTA nagrada zakazana je za 11. april.