Naslovna AKTUELNO Filmovi u Proljetnom izdanju Sarajevo Film Festivala dostupni još samo ovog vikenda

Filmovi u Proljetnom izdanju Sarajevo Film Festivala dostupni još samo ovog vikendaPobjednički filmovi Sarajevo Film Festivala (SFF), Zagreb Film Festivala (ZFF), Festivala autorskog filma (FAF) i Filmskog festivala Herceg Novi (FFHN) dostupni su još samo ovog vikenda – publika ih može pogledati do nedjelje, 15. maja do ponoći.

 

 

 

 

 

Filmovi su dostupni na platformi OnDemand. Filmovi se prikazuju u sklopu proljetnih izdanja Sarajevo Film Festivala (SFF), Zagreb Film Festivala (ZFF), Festivala autorskog filma (FAF) i Filmskog festivala Herceg Novi (FFHN), a u programu su filmovi nagrađivani na sva četiri festivala: “Konačna sloboda” Sebastiana Meisea (Njemačka, Austrija), “Oaza” Ivana Ikića (Srbija, Holandija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Francuska), “107 majki” Petera Kerekesa (Slovačka, Češka, Ukrajina) i “Čuvar brata svoga” Ferita Karahana (Turska).

 

 

 

 

 

“Konačna sloboda” Sebastiana Meisea je osvojio Srce Sarajeva za najbolji film Sarajevo Film Festivala, Zlatna kolica za najbolji film Zagreb Film Festivala i Specijalno priznanje Festivala autorskog filma. Film je bio austrijski kandidat za Oscara i dobitnik je Nagrade žirija u programu Izvjestan pogled festivala u Cannesu. Radnja filma se događa u poslijeratnoj Njemačkoj: Hansa višestruko hapse i zatvaraju jer je homoseksualac. Zbog člana 175. njegova želja za slobodom sistematski se osporava. Jedina stabilna veza u njegovom životu postaje veza koju ostvaruje s Viktorom, osuđenim ubicom s kojim dijeli zatvorsku ćeliju. Prvobitno gađenje prerasta u ljubav.

Film “Oaza” Ivana Ikića je nagrađen Velikom zlatnom mimozom za najbolji film na Filmskom festivalu Herceg Novi i Zlatnim kolicima za najbolji film Zagreb Film Festivala. Bio je kandidat Srbije za Oscara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. Film prati Mariju, koja se po dolasku u instituciju za mlade sa posebnim potrebama ubrzo sprijatelji sa podjednako neustrašivom djevojkom Draganom. Kada postane jasno da su obje zaljubljene u povučenog mladića Roberta, njihov odnos je ugrožen i postepeno prerasta u opasnu igru žmire sa ciljem da se on osvoji. Osuđene na doživotno skrivanje od društva, tinejdžere obuzima čežnja za nezavisnošću i ljudskom konekcijom.

Film “107 majki” Petera Kerekesa je osvojio Specijalno priznanje na Festivalu autorskog filma u Beogradu i bio slovački kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. Film govori o Lesji – ona je počinila zločin iz strasti koji će joj donijeti sedmogodišnju kaznu u ženskom zatvoru u Odesi. Upravo je rodila svoje prvo dijete, a sada ulazi u svijet napučen samo ženama: zatvorenicama, medicinskim sestrama i čuvaricama, ženama svake životne dobi, suprugama i udovicama, kćerima, sestrama, trudnicama, ženama s djecom. Da nema boje odore, bilo bi ponekad teško reći ko je ko.

Film “Čuvar brata svoga” Ferita Karahana osvojio je nagradu publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije – Adriatic Audience Award – zbrajanjem glasova publike na sva četiri festivala, kao i glasova publike koja su ovaj film gledali online putem. Zahvaljujući nagradi film će od kraja maja biti u kinima širom bivše Jugoslavije. Yusuf i njegov najbolji prijatelj Memo pohađaju školu za kurdske dječake internatskog tipa smještenu na osami u planinama istočne Anadolije. Kada Memo oboli od misteriozne bolesti, da bi pomogao svom prijatelju, Yusuf je prisiljen da se suoči s birokratskim preprekama koje pred njega postavlja represivna školska uprava.

Dok odgovorne odrasle osobe shvate ozbiljnost Memine zdravstvene situacije i pokušaju ga prebaciti u bolnicu, iznenadne guste snježne padavine zatrpavaju školu. Bez izlaza i očajni da prizovu pomoć, dok vrijeme neumitno prolazi i prijeti da istekne, nastavnici i učenici počinju igrati igru prebacivanja krivice u kojoj na površinu izbijaju stare zamjerke i dobro čuvane tajne. Film je na Berlinaleu osvojio nagradu FIPRESCI.

 

 

 

 

 

Uz filmove kao bonus sadržaj na platformi OnDemand dostupni su i razgovori s autorima filmova. Mreža festivala Jadranske regije podržana je iz programa Kreativna Evropa – MEDIA.