Naslovna Istaknuto Finska i Švedska predale zahtjev za ulazak u NATO

Finska i Švedska predale zahtjev za ulazak u NATO

Finska i Švedska danas su u sjedištu saveznika službeno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO savezu, što je odluka potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu i kojom se pokreće proces pristupanja za koji se očekuje da će trajati samo nekoliko sedmica.

 

I Švedska i Finska bile su neutralne tokom Hladnog rata, a njihova odluka o pridruživanju NATO-u jedna je od najznačajnijih promjena u evropskoj sigurnosnoj politici desetljećima, što odražava veliku promjenu javnog mnjenja u nordijskoj regiji od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. 

“Ovo je historijski trenutak koji moramo iskoristiti”, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na kratkoj ceremoniji na kojoj su švedski i finski ambasadori u Alijansi predali svoja prijavna pisma, svaki u bijeloj fascikli s utisnutim nacionalnom zastavom, prenosi Reuters.

 

“Srdačno pozdravljam zahtjeve Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u. Vi ste naši najbliži partneri, a vaše članstvo u NATO-u povećat će našu zajedničku sigurnost”, rekao je Stoltenberg.

 

Savez smatra da bi ga pristupanje Finske i Švedske značajno ojačalo u Baltičkom moru.

 

Ratifikacija svih 30 savezničkih parlamenata mogla bi potrajati do godinu dana, kažu diplomate.