Naslovna AKTUELNO Fondacija tuzlanske zajednice u općini Lukavac realizuje pet projekata

Fondacija tuzlanske zajednice u općini Lukavac realizuje pet projekataFondacija tuzlanske zajednice već duži niz godina zalaže se za razvoj dugoročnih, nezavisnih fondova, a koji služe razvoju civilnog sektora i lokalnih zajednica u tuzlanskoj regiji. Sa društveno odgovornim pojedincima, porodicama, preduzećima, organizacijama i institucijama, razvijaju  programe podrške za poboljšanje uslova življenja svih građana, posebno osjetljivih kategorija stanovništva, poput djece i mladih, žena, nezaposlenih, starih i drugih. Kada je u pitanju općina Lukavac, pored saradnje sa MZ Prokosovići i Bikodže, ista je proširena na još tri mjesne zajednice.

 

Tokom mjeseca juna Fondacija je imala otvoreni Javni poziv Fonda za aktivne zajednice gdje su udruženja i neformalne grupe mogle aplicirati na maksimalni grant u iznosu od 3.000KM. Podržano je 13 projekata, među kojima je i pet sa područja općine Lukavac.

Projekti su podržani i donacijama iz lokalne zajednice. Na ovaj način, udružene donacije će obezbijediti dugoročno finansiranje budućih projekata za dobrobit zajednice, sa ciljem unapređenja uslova življenja i društvene povezanosti, a kroz radne i društvene akcije za promjene u svrhu dobrobiti svih stanovnika.

 

 

 Adaptacija kancelarije MZ Turija

 

Mjesna zajednica Turija koja se nalazi podno planine Ozren jedna je od rubnih zajednica Tuzlanskog kantona. Ova mjesna zajednica nažalost nema adekvatne prostorije za kancelariju mjesne zajednice, atrenutno koriste prostorije sa grupom “Aktivno starenje” Turija. Prostorija namijenjena mjesnoj zajednici potpuno je neupotrebljiva i neuslova. Zbog toga su mještani Turije odlučili obnoviti prostor za svoju mjesnu zajednicu. Adaptacija je već počela vlastitim sredstvima mještana. Kako bi se završio projekt adaptacije, potrebno je nabaviti izvršiti uređenje unutrašnjosti te prostorije, izvršiti nabavku i postavljanje radijatora kako bi se prostorija spojila na sistem grijanja. Ujedno će mještani završiti elektroinstalacije volonterskim angažmanom, a dodatno će izvršiti nabavku dijela kancelarijskog materijala kako bi obezbijedili osnovne uslove za rad. Uređenje ove prostorije svakako će olakšati svakodnevno funkcionisanje mjesne zajednice, posebno u zimskom periodu i doprinijeti boljem i kvalitetnijem radu organa Vijeća MZ Turija, Inicijalne grupe aktivno starenje Turija,  sportskim klubovima (fudbalski i karate klub).

 

“I mi smo tu trebamo novi prozor da nas vidite”

 

Udruženje građana „Za bolje sutra“ iz Bokavića iza sebe ima mnoštvo uspješnih aktivnosti. Ipak, do danas je ostao neriješen jedan od najvećih problema u Bokavićima koji se tiče uslova rada područne škole. Naime, škola je stara preko šezdeset godina , a ulaganja u proteklim godinama u infrastrukturu iste su bila minimalana. Uslovi za rad u školi su jako loši, što pogađa kako 40 učenika tako i nastavno osoblje škole. Trenutno najveći problem škole je loša stolarija koja ugrožava sigurnost svih u školi budući da je sklona otpadanju. Upravo zbog toga će Udruženje građana „Za bolje sutra“ pristupiti zamjeni 12 dotrajalih prozora u tri učionice i zbornici, te zamjeni ulaznih vrata škole. Nakon zamjene stolarije, volonteri će u vrijeme školskog raspusta okrečiti školske prostorije. Na ovaj način škola će postati bitno udobnija za rad, pogotovo tokom zimskih mjeseci.

 

Igralište za mali nogomet

 

Udruženje žena „Srce i duša“ iz Prokosovića uz partnersku saradnju MZ Prokosovići planira obnoviti igralište za mali nogomet u Prokosovićima. Dio je to većeg projekta koje će udruženje realizirati u etapama. Teren na kojem je planirana izgradnja igrališta je veoma zapušten i neuslovan za korištenje, te se na terenu odlaže smeće. Problem je to i mladima i svim drugim ljubiteljima sporta koji nemaju teren za igru. Volonteri su već krenuli u obnovu terena za odbojku i košarku, a obnova igrališta za mali nogomet izvest će se sredstvima iz ovog projekta. Uređenjem sportskog terena te prilaza istom stvorili bi se uslovi mladima za bavljenje sportskim aktivnostima. Takođe prostor je veoma pogodan i uklapa se u već urađen park te će služiti kao turistička atrakcija ali i za održavanje raznih sportiskih i drugih događaja. Kako bi igralište bilo zaštićeno nakon obnove, bit će ograđeno ogradom visine 3 m. Bitno je napomenuti da će ovo biti prvo javno igralište za mali nogomet u ovoj zajednici.

 

Nastavak toplifikacije prostorija Doma kulture Bikodže

 

Mještani Bikodža u ranijem period toplificirali su prostoriju mjesne zajednice svog Doma kulture. Toplifikacija je bila uslov za razvoj aktivnijeg života u zajednici. Danas je utopljena prostorija već premala za sve građane i udruženja koji je koriste, pogotovo u zimskim mjesecima. Upravo zbog toga mještani Bikodža žele nastaviti s toplifikacijom Doma kulture. Ovim bi se optimiralo i korištenje Doma kulture Bikodže i njegove funkcije u zajednici u zimskom periodu, kada mnoštvo aktivnosti zamre. Mještani žele to da promijene i da zajednica „živi“ i zimi. Kako bi osigurali mjesto za rad i sastanke svim udruženjima toplificirat će još 3 dodatne prostorije. Na ovaj način udruženja će imati prostor za rad, a zajednica će i tokom zimskih mjeseci biti živa i aktivna. Utopljena prostorija će im to i omogućiti.

 

Uređenje javnog objekta “Pošta”

 

Mještani Gnojnice već se dugi niz godina suočavaju s problemom nedostatka prostora za aktivnosti lokalnih organizacija i udruženja. Zbog toga mještani žele urediti javni objekt „Pošta“ kroz nekoliko manjih faza. Ovaj objekt ni 15 godina od izgradnje nije pušten u rad. Mještani su već uredili prizemlje objekta, a sada žele urediti i prvi sprat. Uređenjem prizemlja omogućeno je penzionerima da primaju penzije u zatvorenoj prostoriji, a ne vani kao do tada. Za uređenje prvog sprata potrebno je uraditi finu ploču, polijepiti pločice i provesti struju. Planirano je i uređenje stepenica na prvi sprat. Nakon završetka projekta zajednica će konačno dobiti prostorije za rad udruženja, a objekt „Pošta“ će biti iskorišten za potrebe zajednice. Riješit će se problem nedostatka prostora za aktivnosti udruženja.

 

(RTV Lukavac)