Naslovna AKTUELNO Formirana Grupacija ugostitelja TK

Formirana Grupacija ugostitelja TK

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, formirana je Grupacija ugostitelja Tuzlanskog kantona. Shodno Pravilniku o radu komorskih udruženja, Grupacija će djelovati u okviru Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam.

 

Na konstituirajućoj sjednici održanoj u Komori 1. aprila 2021. godine, predstavnici ugostiteljske djelatnosti sa područja Tuzlanskog kantona su izabrali Odbor Grupacije, delegirali svoje članove u ovo tijelo i izabrali rukovodstvo Odbora, predstavnike firmi: “Old Story” doo, “Bagi palačinkarinca” doo, U.R. “St. James’s Irish Pub”, O.R. Svadbeni salon “Ljubavna priča”, Caffe bar “Aria”, “Piramida”, UR “Tommis”, Pizzeria “Barok”, “Time-S 92” doo, “Hashtag” doo.

Za predsjednika Grupacije je izabran Edin Omerović a za podpredsjednika Armin Grabičanin, vlasnici “Old Story” doo, inače inicijatori organizovanog, zajedničkog, institucionalnog djelovanja ugostitelja i formiranja Grupacije.

Dogovoreno je da se u narednom periodu intenzivno radi na stvaranju kvalitetnijih rješenja za probleme u oblasti ugostiteljstva, posebno problema nastalih proglašenjem pandemije izazvane pojavom Corona virusa.

Na konstituirajućoj sjednici je odlučeno da se iz prilično velikog broja pitanja koje je neophodno rješavati po hitnom postupku a u cilju očuvanja radnih mjesta i općenito ugostiteljske djelatnosti na području Tuzlanskog kantona, fokusira prva grupa pitanja i problema koji će se u vidu zahtjeva uputiti Ministarstvu finansija i Vladi Tuzlanskog kantona.

S tim u vezi, zahtjevi prema vlastima Kantona su da se:

1. Procentualno smanji, odnosno, subvencionira režijske troškove ( kirije, komunalije..) i da se obezbijede sredstva za subvencioniranje plata radnika u ugostiteljstvu

2. Omogući da u toku ljetne sezone svi ugostitelji putem samo jednog rješenja koje se izdaje za jednu sezonu, imaju zakonski regulisano radno vrijeme vikendom (četvrtak, petak i subota) do 1,oo sat, dok je dozvoljeno vrijeme za muziku uživo, do ponoći.

3. Pripremi Prijedlog izmjene tarifa općinskih/gradskih komunalnih i preduzeća centralnog grijanja kao i Prijedlog za oslobađanje parking tarife u centru grada poslije 19,oo sati u toku ljetne sezone.

4. Pripremi Prijedlog kriznom štabu za povećanje broja ljudi u otvorenom i zatvorenom prostoru proporcionalno kvadraturi ugostiteljskog prostora a da se zabrani okupljanje većeg broja osoba na javnim površinama (parkovi, parking prostori itd.) i u što kraćem roku, neselektivno donesu mjere koje direktno utiču na ograničavanje rada ugostiteljskih objekata,
sve uz obavezno i kontrolisano (neselektivno) poštivanje epidemioloških mjera, sankcionisanje (neselektivno) prekšilaca naredbi, mjera i propisa.

 

Predstavnici novoformirane Grupacije ugostitelja TK pri Udruženju za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla, stava su da navedni zahtjevi imaju i zakonsko i logičko utemeljenje.

Rješavanjem problema predočenih u navednim zahtjevima, dao bi se značajan doprinos opstanku ugostiteljske djelatnosti i izbjegao bi se neželjeni scenario zatvaranja objekata, otpuštanja radnika i prijavljivanja velikog broja na evidenciju, ionako prilično opterečenog, Zavoda za zapošljavanje TK, zaključak je na kraju konstituirajuće sjednice Grupacije ugostitelja TK.