Naslovna AKTUELNO Forum za zaštitu okoliša Lukavac upozorava na alarmantno zagađenje zraka (VIDEO)

Forum za zaštitu okoliša Lukavac upozorava na alarmantno zagađenje zraka (VIDEO)


Dugogodišnji problem zagađenosti zraka prisutan je kako na cijeloj teritoriji BiH tako i na području naše općine. Najveći zagađivači su i dalje fabrike, a u zimskom periodu situacija se dodatno usložnjava zbog  individualnih ložišta.

 

 

Problem predstavljaju i motorna vozila koja u sve većem broju saobraćaju našim ulicama.

 

Prema podacima koji su Forumu dostavljeni 2018. godine od Zavoda za javno zdravstvo TK za područje naše općine registrovano je oko 39 500 oboljelih od 10 najtežih oboljenja, počevši od respiratornih do cilkulatornih vodećih kancirogenih oboljenja,  što je povećanje u odnosu na 2014. godinu oko 47 posto.

 

Forum smatra da je situacija danas puno gora, u riješavanje ovog problema moraju se uključiti sve institucija ali i građani.

 

 

 

Uprkos apelima, nažalost još  nema konkretnih reakcija. Rješavanje problema sa fabrikama i industijom još tapka u mestu. Bolje stanje nije ni po pitanju individualnih ložišta, jer podaci pokazuju, da se veliki broj  domaćinstava upravo tako grije, i nažalost neodgovorni građani lože sve i svašta. Iz Foruma ističu da je na ovom polju općina Lukavac poduzela određene aktivnosti.

 

 

Forum kontinuirano radi i djeluje na području općine, u stalnom su kontaktu sa predstavnicima fabrika, a  kako bi se iznašlo kvalitetno riješenje za smanjenja zagađenja. Od neodgovornih građana očekuju ozbiljnost i odgovornost.

 

Više u video prilogu Edine Husović