Naslovna Istaknuto FUZIP – Izrečeno 37.037 rješenja o ograničenom kretanju/izolaciji!

FUZIP – Izrečeno 37.037 rješenja o ograničenom kretanju/izolaciji!

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama i odlukama nadležnih organa i tijela na nivou BiH/FBiH.

Iz Uprave podsjećaju da su od 15. marta, odnosno od donošenja odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, federalni inspektori iz svih 10 inspektorata raspoređeni su na 14 graničnih  prijelaza BiH na području FBiH, gdje u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH/Federaciju BiH.

– Zdravstveni nadzor putnika na granicama se pokazao kao jedna od najsnažnijih protuepidemijskih mjera, koja je u velikoj mjeri doprinijela sprečavanju širenja koronavirusa u BiH/FBiH. Zbog toga će, prema najavama nadležnih zdravstvenih organa, mjera samoizolacije za sve koji ulaze u BiH će ostati na snazi dok se dobije uvjerenje da je njeno ukidanje epidemiološki dozvoljeno – saopćeno je iz FUZIP-a.

Zaključno s utorkom, 12. maja, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 37.037 rješenja o stavljanju putnika/osoba  pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.

– Za kategorije losoba iz Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite broj 144, a koja se primjenuje od 24. aprila ove godine, federalni sanitarni inspektori su tokom jučerašnjeg dana na graničnim prijelazima izdali ukupno 790 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor odnosno ograničenju kretanja van mjesta boravka, i to 457 rješenja o izolaciji, te 172 rješenja za vozače,  112 rješenja za pogranični promet i 49 za prekogranične radnike – navodi se u saopćenju.

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora je, prema do sad dostupnim podacima, od početka primjene mjera obuhvaćeno ukupno 4.033 osobe – državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci – spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje, odnosno kontrolu provođenja mjera izolacije/karantina.

Isto vrijedi i za 409 osoba – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta BiH, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Inspektorat RS je dostavio podatke o 94 osoba kojima su sanitarni inspektori RS-a tokom jučerašnjeg dana izdali rješenje o kućnom karantinu.

Tokom jučerašnjeg dana, Inspektorat Brčko Distrikta je izdao 12 rješenja o izolaciji osobama koje imaju prebivalište na području Federacije BiH.

Iz FUZIP-a podsjećaju, također, da danas ističu mjere iz 1.151 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 30.278 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Istovremeno, obavještavaju osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da rješenje prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana.

Naime, ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana.

– Pozivamo sve subjekte kojima je naredbom Federalnog štaba civilne zaštite broj 154 omogućen rad, da se pridržavaju svih higijenskih i zdravstvenih preporuka Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, te obavještavamo da će, kako federalne, tako i nadležne kantonalne inspekcije u zajedničkim aktivnostima biti uključene u pojačanu kontrolu poštivanja datih preporuka, a sve u cilju suzbijanja širenja koronavirusa i zaštite zdravlja stanovništva – navodi se u saopćenju iz FUZIP-a.

rtvlukavac.ba/fena.ba