Naslovna AKTUELNO Glasački listić za referendum dodatno opečaćeni na poleđini

Glasački listić za referendum dodatno opečaćeni na poleđini

Komisija za provodjenje postupka opoziva načelnika Općine Lukavac Edina Delića, na osnovu odluke Općinskog vijeća Lukavac,  organizovala je referendum,  koji je zakazan za nedjelju,  13.05.2018.  godine.

 

Komisija je odgovorno pristupila svim procesima, a pitanje kojem je posvećeno najviše pažnje i vremena jeste osiguravanje regularnosti kompletnog procesa.

 

„Komisija je preduzela sve mehanizme koji joj pravno stoje na raspolaganju, a u cilju zaštite glasačkog prava. Komisija je na poleđini glasačkih listića stavila pečate Općine Lukavac u cilju dodatne zaštite, a ti listići će se koristiti na svim biračkim mjestima na Općini Lukavac. Birački odbori su dobili broj listića, koji je Komisija odredila prema izvodu iz CBS-a“, rekao je za portal rtvlukavac.ba predsjednik Komisije Ermin Prijić.

 

Članovi komisije, koju je imenovalo Općinsko vijeće Lukavac, pozvali su građane da izađu na referendum i na taj način iskoriste svoje biračko pravo.

 

„Također,  pozivamo građane da budu strpljivi i da pristupe glasanju na način kako je to predviđeno Izbornim Zakonom BiH. Upozoravamo  da će bilo kakvi pokušaji, u smislu narušavanja samog izbornog procesa,  sigurno biti predmet istrage nadležnih institucija. Komisija će iskoristiti sve pravne mehanizme da sankcioniše pojedince ili grupe koji pokušaju na bilo koji način narušiti izborni proces“, rekao je Prijić.

 

Najavio je i da će izborni proces, osim Komisije, nadgledati i oko 400 akreditovanih posmatrača.

 

(RTV Lukavac)