Naslovna AKTUELNO Godišnjica formiranja II korpusa Armije BiH će biti obilježena prigodnim aktivnostima (VIDEO)

Godišnjica formiranja II korpusa Armije BiH će biti obilježena prigodnim aktivnostima (VIDEO)

Pripreme za obilježavanje 27. godišnjice formiranja II korpusa Armije RBiH počele su nešto ranije u odnosu na predhodne godine. Od početka su dogovorene okvirne odrednice o načinu obilježavanja ovog značajnog događaja, a u organizaciji Koordinacije boračkih saveza Tuzlanskog kantona.

 

Predstavnici organizacionog odbora za obilježevanje Dana II korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine razgovarali su sa predstavnicima boračkih udruženja i predstavnicima lokalnih administracija općina i gradova o aktivnostima obilježavanja Dana II korpusa Armije BiH.


 

Ovogodišnje obilježavanje obuhvatit će, između ostalog, obilazak svih 13 općina TK, uz polaganje cvijeća na centralnim spomen obilježjima, kao i pet opština na području Republike Srpske, Memorijalnog centra u Potočarima i Kalesiji, polaganje cvijeća na mezar prvog predsjednika Alije Izetbegovića na Kovačima u Sarajevu i centralnu manifestaciju u Tuzli, a bit će i uručena priznanja za doprinos odbrani i očuvanju jedinstva BiH.

 

Centralna manifestacija će biti upriličena u petak, 27. septembra u KSC Mejdan u Tuzli, uz prisustvo velikog broja boraca ovog korpusa, ali i oko 1.000 učenika srednjih škola u TK.

 

Kada je u pitanju općina Lukavac obilježavanje 27. godišnjice II korpusa ARBiH će također biti u petak, 27. septembra. Kordinacija boračkih organizacija općine Lukavac poziva sve borce ARBiH i građane da toga dana dođu u 12,00 sati na Centralno spomen-obilježje u Lukavcu i svi zajedno polože cvijeće i odaju počast svim poginulim borcima i šehidima ARBiH.

 

Borci 117./223.  i 212./222. brigade će sa brigadnim zastavama učestvovati u defileu svih brigada II korpusa, neposredno prije svečane akademije u Mejdanu u Tuzli.

 

O važnosti i značaju II korpusa ARBiH i manifestacijama kojima će se obilježiti ova godišnjica saznajte u video prilogu Midhata Sarajlića.

 

 

(RTV Lukavac)