Naslovna AKTUELNO Goran Čerkez: Policija dopušta sva moguća kršenja, politički skupovi su necivilizacijski

Goran Čerkez: Policija dopušta sva moguća kršenja, politički skupovi su necivilizacijski

“Policija dopušta sva moguća krsenja. Nije moguće da oni ne znaju za to, ako mi kao građani sve znamo. Politički skupovi su apsolutno neprihvatljivi i to je najblaže rečeno necivilizirano ponašanje. Životi ljudi su izgleda nebitni, nego su bitni pojedinci i njihove pozicije i ono što treba da se desi nakon izbora“, poručio je.

On je kazao da uprkos mjerama i zabrana i dalje rade noćni klubovi i diskoteke, a da se koncerti održavaju sa stotinama ljudi.

“Nema ko nije postao sada epidemioog i ko ne komentariše mjere. U ovakvoj situaciji je veoma teško raditi. Svjedoci smo apsolutne pasivnosti gdje je sve spalo najvećim dijelom na zdravstveni sektor“, dodao je.

Čerkez se osvrnuo i na državnu vlast koja je zakazala.


 

 

 

 

“Imali smo sastanak s premijerom, bilo je jako puno obećanja, a jako je malo urađeno. Poslije 8 mjeseci se pitamo je li neko obezbijedio testove i uslove za funkcionisanje sistema. Imamo neodgovornost faktora koji bi trebali da budu stalno nama na usluzi, koji bi trebali pomoći da zajedno ovo rješavamo. Ne može zdravstvo i dio stanovništva koji poštuje mjere zaustaviti koronu. Ovo je puno komplesnije. Trebamo prekinuti lanac infekcije i poštovati mjere“, rekao je.

 

 

 

 

Istakao je da za sve skupove u FBiH važe ista pravila.

 

 

 

 

“Mi nećemo sami uvesti lockdown. Priču o lockdownu bi trebali ostaviti po strani. U tu mjeru nećemo ući dok se ne dogovorimo s vladom i ostalim koji bi trebali zajednički podnijeti taj teret“, dodao je.

 

 

 

 

Kazao je kako je ograničeno kretanje od 23:00 uvedeno kako bi se onemogućio rad klubova i noćni derneci, i kako je kazao pjevači i pjevačice koje pjevaju na skupovima i krše sva pravila.

 

 

 

 

“Kanton Sarajevo i Hercegovačko-neretvanski kanton nemaju nikakve probleme s nabavkom opreme i testiranjem. Oni sve nabavljaju, a ostali čekaju i pitaju kada će nam FBiH dostaviti. Odgovornost se zna, ovdje nije problem sistema već odgovornih koji trebaju raditi svoj posao“, rekao je.

 

 

 

 

Čerkez je poručio da se svi skupovi od danas ograničavaju na 30 osoba, i u zatvorenom i na otvorenom.

 

 

 

 

“Ti skupovi se mogu održavati uz dozvolu uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera. To znači da ne može biti 30 osoba ako prostor ima 10 kvadrata“, dodao je.

 

 

 

 

Otkrio je kako je Krizni štab dva puta dobio odbijenicu za proglašenje stanje prirodne nesreće i da su sada tražili i treći put.

 

 

 

 

On je pozvao sve građane da ostanu u kući ako ne moraju izlaziti i da se svi probamo disciplinirati narednih 20-dana kako ne bi dodatno ugrozili zdravlje građana i poslovanje firmi.