Naslovna AKTUELNO Goran Čerkez: Rano je za produžavanje radnog vremena ugostiteljskim objektima

Goran Čerkez: Rano je za produžavanje radnog vremena ugostiteljskim objektima

Uvođenje stanja prirodne nesreće u FBiH otvorilo bi prostor za jači nadzor provođenja epidemioloških mjera, dodatne restrikcije Federalno ministarstvo zdravstva ne planira, kao ni popuštanje trenutnih mjera.

 

 

 

 

 

Savjetnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je da Ministarstvo prati epidemiološku situaciju u entitetu, naučni svijet i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i da na osnovu toga donose odluke o mjerama.

 

 

 

 

 

U Hrvatskoj bi na snagu trebalo da stupe nove mjere, a jedna od tih je i skraćivanje perioda izolacije na 10 dana. U Federaciji Bosne i Hercegovine nadležni su razmatrali tu mogućnost, međutim ne smatraju da je još uvijek odgovarajuće vrijeme za takve promjene.

 

 

 

 

 

“Smatrali smo da je rano za skraćivanje izolacije, želimo prvo da prođe ovaj period polaska u školu, da vidimo kako će to ići, pa ćemo onda razmotriti mjere smanjenja izolacije. Ukoliko u vezi s tim budu jasne preporuke WHO-a i mi ćemo se tako kretati”, rekao je Čerkez.

 

 

 

 

 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je nedavno apelovalo na Ministarstvo zdravlja da razmotri odluku produžavanja radnog vremena ugostiteljskim objektima. U Republici Srpskoj je pod pritiskom ugostitelja ukinuto vanredno ograničenje radnog vremena, no u FBiH nadležni smatraju da postoje brojni razlozi zašto to još uvijek nije dobra odluka.

 

 

 

 

 

“Nepoštivanje mjera nas je natjeralo da skratimo radno vrijeme i da situaciju iskontrolišemo na taj način. Ako se stanje dodatno stabilizuje, mogli bismo to harmonizirati sa RS-om, razmišljali smo o tome, ali je potrebno gledati korak unaprijed i koji su potencijalni rizici”, rekao je Čerkez.

 

 

 

 

 

Naš sagovornik napominje da kantoni mogu, u skladu sa situacijom, donijeti odluku ili mjeru koja se tiče radnog vremena ugostiteljskih objekata, uz obavezu obavještavanja federalnog kriznog štaba.

 

 

 

 

 

Potencijalni rizik je, između ostalog, hladno vrijeme koje dolazi, a koje znači i provođenje više vremena u zatvorenom prostoru.

 

 

 

 

 

Međutim, resorno ministarstvo je razmišljalo i o dopuštanju navijačima da prisustvuju utakmicama. Ukoliko se to dogodi, Čerkez kaže da je potrebno imati ograničen rad ugostiteljskih objekata upravo da se navijači i ljubitelji nogometa ne bi okupljali u kafićima poslije utakmice.

 

 

 

 

 

“S utakmicama i navijačima ćemo ići u dogovoru s Republikom Srpskom, do sada nismo procijenili da je dobar trenutak”, rekao je Čerkez.

 

 

 

 

Govoreći o uvođenju stanja nesreće u Federaciji BiH kazao je da će to omogućiti jači nadzor poštivanja mjera te da je to prijeko potrebno s obzirom na dosadašnje slabo praćenje i sankcionisanje neprovođenja mjera.

 

 

 

 

 

Kada je riječ o testiranju, to se radi kao što je ranije i odlučeno – testiraju se oni koji osjećaju simptome, ali Čerkez kaže da je važno i povremeno testirati ljude u institucijama socijalne zaštite, domovima za stare i sličnim ustanovama, što i stoji u preporukama ministarstva.

 

 

 

 

 

U posljednje vrijeme smo imali nekoliko slučajeva da se koronavirusom zarazila osoba koja ju je već jednom prebolovala. S njima se postupa isto kao i da nisu prebolovali koronavirus, s tim da se vjeruje da su prvih nekoliko mjeseci imuni. Iz toga proizilazi i epidemiološka odluka da oni koji su prebolovali koronavirus otprilike tri-četiri mjeseca ne moraju ići u izolaciju u slučaju kontakta sa zaraženom osobom.