Naslovna AKTUELNO Građani Lukavca se protive gradnji odlagališta šljake+VIDEO

Građani Lukavca se protive gradnji odlagališta šljake+VIDEO

U sali Policijske uprave Lukavac održana je Javna rasprava o Nacrtu izmjena i dopuna Prostornog plana TK za period od 2005.-2025. godine.

 

Tokom rasprave iznesen je jedinstven stav i poslana jasna poruka da građani općine Lukavac ne žele odlagalište šljake. 

Ovom prilikom iznesene su informacije o do sada provedenim aktivnostima kada je u pitanju Prostorni plan TK, prezentiran je Nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana TK, te stavovi učesnika rasprave.

 

Sporni dio Nacrta izmjena i dopuna Prostornog plana TK jeste odlagalište koje bi služilo za potrebe Bloka 7 TE Tuzla, a koje bi se nalazilo na području općine Lukavac, tačnije zauzimalo bi oko 30 hektara lokaliteta na području općine Lukavac i oko 40 hektara lokaliteta na području općine Tuzla, a na isto bi se deponovala šljaka, pepeo i gips iz TE Tuzla.

 

Općinski načelnik dr.sc. Edin Delić je rekao da se više ni jedno značajno pitanje ne bi smjelo rješavati bez učešća javnosti, te je u vezi s tim pozdravio raspravu. Dodao je i da su svi oni kojih se tiče ovo pitanje, Općina Lukavac, politički subjekti, nevladin sektor i svi građani zauzeli jasan negativan stav i oštro protivljenje odlagalištu šljake, ali isto tako je pozvao građane da na civiliziran i korektan način iznesu svoje stavove.

 

Abdel Đozić, vanredni profesor na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli i građanin Lukavca rekao je: „Ni po koju cijenu mi ne želimo odlagalište šljake, pepela i gipsa. To je jasno kao dan. Mi od tog jasnog stava nećemo odstupiti. Mi na toj lokaciji želimo prostor za rekreaciju, a ne još jednog zagađivača“, te je zamolio nadležne da prema građanima općine Lukavac postupaju sa posebnim senzibilitetom zbog postojećih zagađivača i zagađene sredine u kojoj žive.

 

Poslanik u Skupštini TK Suad Salibašić poslao je poruku građanima općine Lukavac da, ukoliko se ova tačka nađe na dnevnom redu, neće glasati i da će učiniti sve da ona ne prođe i da se ne usvoji.

 

Jasan stav i protivljenje odlagalištu šljake iznijeli su i predstavnici MZ Bistarac Gornji. Istim povodom organizovali su sastanak, kao i zbor građana, prilikom čega su naglasili da će se na sve načine boriti protiv ovog odlagališta koje bi direktno ugrozilo život i zdravlje građana. Dodali su da je Prostorni plan veoma značajan dokument i pozdravili određene izmjene i dopune.

 

Predstavnici udruženja za zaštitu okoliša, vijećnici u Općinskom vijeću Lukavac i brojni su naglasili da općina Lukavac ne želi niti jednog zagađivača više, te uz to da se i postojeći zagađivači moraju dovesti u ekološke okvire.

 

Na Javnoj raspravi iznesen je jedinstven stav i poslana jasna poruka: građani općine Lukavac ne žele odlagalište šljake!

 

U raspravi su učešće  uzeli predstavnici Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, IPSA Instituta iz Sarajeva kao nosioci izrade planskog dokumenta, službenici Općine Lukavac, predstavnici nevladinog sektora, aktivisti udruženja za zaštitu okoliša, predstavnici medija i ostali građani općine Lukavac.

 

(RTV Lukavac)