Naslovna AKTUELNO Građani ogorčeni na komapniju GIPS Tuzla blokirana autobuska stanica Lukavac

Građani ogorčeni na komapniju GIPS Tuzla blokirana autobuska stanica Lukavac


Autobuska stanica u Lukavcu naprasno je blokirana nakon što je građaninama MZ Šikulje -Prline uskraćeno jedno od elemntarnih prava građana a to je pravo na javni prevoz.   Prošlo je  pet dana od kako je firma GIPS Tuzla vlasnika Amira Junuzovića  ukinula određeni broj  autobuskih  linije na području naše Općine. Danas  očajni mještani MZ Šikulje -Prline  spontano su se  okupili u znak upozorenja.

 

Dalje više ne mogu, djecu do škole vode pješke obilaznim i lošim putevima, snalaze se kako znaju. Majka Zehrija Softić zajedno sa svojim sinom već peti dan za redom pješači dugi put do Elektro-tehničke škole koju pohađa njen sin, kako kaže glavu svaki dan stavlja u torbu prelazeći nepristušačne terene kroz njive i šume.

 

Predstavnici MZ kazali su da je okupljanje građana bilo spontano te da je ovo samo upozorenje pred naredni skup koji će biti najavljen i masovniji ukoliko se ne udovolji njihovim željama a to je prema riječima predsjednika MZ Šikulje Fikret Subašić, samo da saobraća autobuska linija bez obzira ko će je uspostaviti, te da lično nemaju ništa protiv ni sadašnjeg vlasnika gosp. Amira Junuzovića, samo da im  se vrati njihovo pravo“ 40 godina funkcioniše linija Lukavac-Šikulje, sad je obustavljena“ dodaje da nije pošteno da ispaštaju djeca, đaci kao i stariji i bolesni.

 

“Danas penzioneri nisu mogli doći podići penzije, ali ćemo od ponedjeljka naći rješenje, ne tražimo ništa drugo osim odvijanja autobuskog saobraćaja“ –kazao je Subašić.

 

Skup je podržao i načelnik općine Lukavac Edin Delić, koji je kazao da je ovo opravdana reakcija i opravdan zahtjev, apelujući na građane da se strpe jer je vrlo brzo na pomolu rješenje situacije“Ovdje sam kao građanin a ne kao načelnik i biću tu sa njima, sa druge strane apelujem da  budemo mudri, blokada nije rješenje, subvencije ćemo davati ugroženim porodicama i djeci, a ne bogatim tajkunima „ dodajući da će se zaštititi interes djece, kao i sniziti cijene mjesečnih karti.

 

Skup je završen nakon upozorenja policije obzirom da je isti bio spontan i nije bio najavljen  u Policijskoj stanici Lukavac. Do kada će građani trpiti monopolistički način kompanije GIPS Tuzla ostaje da se vidi.