Naslovna AKTUELNO Građani TK taoci političke krize (VIDEO)

Građani TK taoci političke krize (VIDEO)

Na sjednici legalno zakazane skupštine TK u četvrtak je bilo 15 zastupnika SDA, SD-a, DF-a i SBiH. S obzirom da nije bilo kvoruma, sjednica je odmah okončana. Paralelno, u prostorijama Skupštine, nova većina imenovala je novo rukovodstvo Skupštine, potom smijenila premijera Denijala Tulumovića iz SDA i sve ministre, te ovlastila sekretare ministarstava i Vlade TK da privremeno preuzmu ovlasti ministara.

 

Istoga dana, popodne, Vlada TK pod vodstvom premijera Tulumovića, na osnovu informacije koju je dostavio predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, konstatirala je da su nastupile vanredne prilike. Na osnovu toga, Vlada je preuzela ovlasti Skupštine TK, donijela Budžet za 2021. godinu i usvojila Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK. Istovremeno, Vujović i Tulumović podnijeli su krivične prijave protiv onih koji su na sjednici 18 zastupnika smijenili Vladu.


 

Za predsjednika SD TK Edina Delića čija stranka participira u radu aktuelne Skupštine i Vlade ovo je nelegalan, nezakonit i protuustavan čin.

 

Poslanik u Skupštini TK i predsjednik KO SDA TK Fahrudin Skopljak smatra da kriza vlasti u TK traje veće nekoliko mjeseci, odnosno od smjena dva ministra koju je tadašnja opozicija pokrenula.

 

 

Više o ovoj aktuelnoj temi doznajte u video prilogu Midhata Sarajlića:

 

 

 

 

(RTV Lukavac)