Naslovna AKTUELNO Građani u BiH se najviše žale na rad državne uprave i pravosuđe

Građani u BiH se najviše žale na rad državne uprave i pravosuđeGrađani BiH se najviše žale na državnu upravu, ali i pravosuđe, podaci su Centra za pružanje besplatne pravne pomoći građanima u borbi protiv korupcije.

 

Taj centar djeluje u okviru Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH), a tokom 2018. godine oko 60 posto prijava, od ukupnog broja, odnosilo se na neefikasan rad državne uprave pri rješavanju predmeta, neprofesionalno postupanje njenih službenika, korištenje službenih vozila u privatne svrhe…

 

Iz TI BiH su istakli da posebno zabrinjavanja povećan broj prijava državnih službenika na njihov radno-pravni položaj, posebno jer je protekla godina bila izborna.

 

Centar za pružanje besplatne pravne pomoći građanima u borbi protiv korupcije je tokom 2018. godine uputio više od 430 dopisa, a dali su i oko 140 pravnih savjeta, odnosno mišljenja strankama.

 

Prijave na policijaske službenike su pokazale da su neefikasni mehanizmi unutrašnje kontrole unutar policijskih struktura zbog čega smo se odlučili da ponosimo prijave tužilaštvima”, rekao je predstavnik TI BiH Uglješa Vuković, prenose Nezavisne novine.