Naslovna AKTUELNO Grupa rudara u Lukavcu odbila raditi

Grupa rudara u Lukavcu odbila raditi

Spomenuta dva rudnika i površinski kop djeluju u sastavu Rudnika uglja Kreka te koncerna Elektroprivrede BiH, a kako navode iz rudničke sindikalne organizacije, radnici idu u neposluh jer im se kasni u isplati plaće.

“Radnici Rudnika Šikulje jutros u sedam sati su tražili da im se obrati uprava, a vezano za isplatu plaće. Član 44 granskog kolektivnog ugovora u stavu jedan je jasan i kaže da nakon obavljenog rada plaća se isplaćuje u rokovima koji ne mogu biti duži od 30 dana. Prošla plaća rudarima je isplaćena 3. juna, a danas je 14. juli i nema ni naznaka kada će biti jer je blokiran račun zbog pet miliona KM”, rekao je za predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika Kreka Zuhdija Tokić.

 

 

On je naveo da je realno za očekivati da u drugoj smjeni u jame neće sići rudari Mramora i Dubrava, čime bi Rudnici uglja Kreka u cijelosti bili pod radničkim neposluhom.

 

 

 

“To podrazumijeva da nema proizvodnje na otkrivcima, ali ni na uglju. Taj radnički neposluh je opravdan i ima apsolutnu podršku naše sindikalne organizacije, kao i Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH”, naveo je Tokić.

 

 

Predsjendik Sindikalne organizacije Rudnika Kreka navodi da se loše stanje u ovom rudniku proteže dugi niz godina, a planirana ulaganja se zaobilaze.

 

 

“Jasno se treba kazati šta i kako sa Krekinim rudnicima. Neisplaćivanje plaće je samo povod, a krupnije stvari u hodu treba rješavati. Sada samo upozoravamo. Rudari su trpjeli, ali ovako više ne ide. Jasno treba kazati da li Kreka treba ili ne. Ukoliko je odgovor negativan, nije problem jer mi znamo kako ćemo se boriti za svoja prava” , poručio je Tokić.