Naslovna AKTUELNO Hoće li 11. januara biti smijenjeno Vijeće ministara BiH?

Hoće li 11. januara biti smijenjeno Vijeće ministara BiH?

Glasanje o inicijativi za smjenu Vijeće ministara BiH desit će se 11. januara 2021. godine.

 

 


Podsjećamo, osam državnih parlamentaraca iz Nezavisnog bloka, Naše stranke i SDP-a uputilo je zahtjev za iniciranje glasanja na prošloj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH o nepovjerenju Vijeću ministara BiH.

 

 

Također Kolegij je odlučo da se u predloženi dnevni red sjednice uvrsti i zahtjev zastupnika Mirka Šarovića, Dragana Mektića, Mire Pekić, Branislava Borenovića, Nermina Nikšića, Zukana Heleza, Saše Magazinovića, Nade Mladine, Dženana Đonlagića, Zlatana Begića, Envera Bijedića, Vlatka Glavaša, Jasmina Emrića, Predraga Kojovića, Aide Baručije, Mirjane Marinković – Lepić i Damira Arnauta za iniciranje glasovanja o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH.

 

 

“Prema podacima relevantnih nevladinih organizacija, po broju predloženih zakona i održanih sjednica, ovaj saziv Vijeća ministara ima najlošiju ocjenu u regionu. Očigledno je kako je ono sastavljeno čisto matematičkim principima koji garantuju podjelu vlasti, bez ikakvog jasnog plana o tome šta ta vlast treba činiti i u kojem smjeru treba voditi ovu državu”, navodi se u obrazloženju.

 

 

Istaknuto je i kako se aktuelni saziv Vijeća ministara pod predsjedavanjem Zorana Tegeltije (SNSD) u javnosti ocjenjuje kao najgori i najneefikasniji od uspostavljanja ovog državnog organa.

 

 

“Broj zakona koje je ovo VM uputilo u parlamentarnu proceduru je mizeran, izbjegava se donošenje ključnih reformskih dokumenata, zbog čega je naša zemlja na meti stalnih kritika iz Brisela”, dodali su.