Naslovna AKTUELNO I na području općine Lukavac prisutan problem nasilja u porodici (VIDEO)

I na području općine Lukavac prisutan problem nasilja u porodici (VIDEO)

Počevši od Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji je obilježen u ponedjeljak, širom BiH počela je kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”.

 

Problem koji je u našoj državi itekako zastupljen, a o kome se premalo govori, zaslužuje dosta više pažnje. Naime, četiri od deset žena u Bosni i Hercegovini, pretrpjelo je psihološko, fizičko ili seksualno nasilje, pokazalo je istraživanje koje je provela Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi.


 

Da je nasilje nad ženama i na području općine Lukavac  itekako prisutno, potvrđuju i posljednji izvještaji PU Lukavac, prema kojima je u prvih 10 mjeseci ove godine prijavljeno 14 oblika nasilja u porodici, među kojima su zabilježena i tri slučaja sa krivičnim djelom, a  koja su proslijeđena na daljnje postupanje Tužilaštva TK. Nadležnom Općinskom sudu Lukavac za tri slučaja podneseni su zahtjevi za izricanje zaštitnih mjera, a protiv jedne osobe podnesen je prijedlog za izricanje novčane kazne zbog kršenja ovih mjera. Također, drugim institucijama kao što su Dom zdravlja Lukavac,  i UG “Viva Žene”, proslijeđeno je 12 informacija.

 

Sa nasiljem u porodici svakodnevno se suočava i Centar za socijalni rad Lukavac, koji je zakonski i dužan da zbrine žrtve nasilja. Problemi su, kažu u ovoj ustanovi, mnogo veći jer dosta slučajeva ne bude prijavljeno, a mnogi od njih u toku procesa odustaju od prijave.

 

Inače, Bosna i Hercegovina trenutno ima devet sigurnih kuća, od toga je šest u Federaciji BiH, a tri u entitetu Republika Srpska.

 

Jedina na našem kantonu je kuća “Viva Žene” Tuzla, u kojoj utočište pronalaze žene sa područja cijele tuzlanske regije koje je nevolja i nepodnošljiva patnja u vlastitom domu natjerala da bježe u spas.

 

Preporučujemo video prilog Suade Imamović.

 

 

(RTV Lukavac)