Naslovna AKTUELNO I u 2021. godini će biti vršeno deminiranje na više lokaliteta u...

I u 2021. godini će biti vršeno deminiranje na više lokaliteta u općini Lukavac (VIDEO)

U saopćenju Federalne uprave civilne zaštite navodi se da je u Bosni i Hercegovini do danas pronađeno 136.148 minsko-eksplozivnih sredstava. Od posljedica minskih nesreća stradalo je 1.766 osoba, od čega 617 smrtno. Od ovog broja 115 je deminera (53 smrtno).

 

Opasnost je potvrđena u 118, od ukupno 145 općina u BiH. Pretpostavlja se da se unutar 1.421 ugrožene zajednice još uvijek nalazi više od 180.000 minsko eksplozivnih sredstava.

 

– Trenutna veličina minski sumnjive površine u BiH iznosi 957,14 km2 ili 1,96 posto u odnosu na ukupnu površinu BiH. Prema dosadašnjim analizama, BiH je jedna od minski najugroženijih zemalja u svijetu, dok je ogroman ekonomski gubitak zbog nekorištenja minsko sumnjivih područja.

 

Kada je u pitanju općina Lukavac, od 13 miliona m2 minirane površine, do sada je deminirano oko 50%.

 

 

U sklopu priprema za deminersku sezonu u 2021. godini, FUCZ je tokom februara ove godine realizirala doobuku deminera, čime su se stekli uslovi za početak aktivnosti na deminerskim radilištima.

 

U prva tri mjeseca 2021. godine ukupno je tretirano 75.000 m² sumnjive površine, pri čemu  su pronađene i uništene dvije protivpješadijske mine i četiri neeksplodirana ubojna sredstva.

 

Na području općine Lukavac u posljednje dvije godine radilo se intenzivno na procesu deminiranja, tj. uklanjanja minsko eksplozivnih sredstava. U ovom preriodu očišćen  je znatan dio teritorije u MZ Orahovica, gdje je pronađena i ogromna količina minskih sredstava.

 

U narednom periodu nastavit će se radovi na području Milinog Sela, ali i na teritoriji između Dobošnice i Sižja.

 

Više doznajte u video prilogu Edine Husović:

 

 

(RTV Lukavac)