Naslovna AKTUELNO U TK sve veći broj oboljelih od gripe, ali situacija nije alarmantna...

U TK sve veći broj oboljelih od gripe, ali situacija nije alarmantna (VIDEO)

Tokom protekle sedmice širom BiH evidentirano je povećanje broja oboljelih od bolesti sličnih gripi i akutnih respiratornih infekcija.

 

Od komplikacija uzrokovanih gripom do sada su preminule četiri osobe, dok je prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH zabilježen veći broj oboljelih od teških akutnih respiratornih infekcija i hospitalizovanih osoba u odnosu na isti period prošle godine. Zabilježen je i 21 slučaj oboljelih od gripe virusa tip A, kod 13 osoba utvrđen je podtip H3N2, a kod osam podtip H1N1.

 

Kada je u pitanju TK raspoloživi podaci ukazuju da je epidemiološka situacija za sada stabilna, a iz Zavoda za javno zdravstvo TK kazali su da je primjećen blagi porast broja oboljelih, te da situacija nije alarmantna.

 

Na Infektivnoj klinici UKC-a Tuzla trenutno leži 10 pacijenata sa dijagnozom gripe, dok su tri pacijenta u težem stanju smještena na Kliniku za anesteziju i reanimaciju UKC Tuzla. Obzirom da se, prema dosadašnjim podacima, broj oboljelih najčešće povećavao krajem januara i početkom februra, teško je predvidjeti daljni tok širenja gripe.

 

Preporučujemo da pogledate video prilog Suade Imamović u kojem donosi aktuelne i korisne informacije.

 

(RTV Lukavac)