Naslovna AKTUELNO Indija u jednom danu zabilježila više od 100.000 novozaraženih koronom

Indija u jednom danu zabilježila više od 100.000 novozaraženih koronom

Ministarstvo zdravstva Indije saopćilo je kako je u posljednja 24 sata u ovoj državi zabilježeno 103.558 novih slučajeva zaraze koronavirusom što predstavlja najveći broj zaraženih na dnevnoj osnovi u Indiji od početka pandemije.

 

 

 

 

 

Do sada, prema zvaničnim podacima, u Indiji je potvrđeno ukupno 12.590.000 slučajeva zaraze koronavirusom. Također, u posljednja 24 sata u ovoj državi zabilježeno je i 478 smrtnih slučajeva čime se broj preminulih povećao na 165.101.

 

 

 

 

 

Iako je broj zaraženih početkom februara bio na minimalnom nivou od početka pandemije, krajem februara i u martu država je ponovno zabilježila rast novozaraženih. Zbog porasta broja zaraženih, veći dio Indije već je uveo strožije epidemiološke mjere kako bi na taj način pokušala poboljšati epidemiološka situacija u državi.

 

 

 

 

 

Vlasti u indijskoj državi Maharashtra čiji je glavni grad Mumbai, odlučile su kao odgovor na rast broja zaraženih do kraja aprila uvesti policijski sat koji će trajati tokom noći.

 

 

 

 

 

Također, vlasti su naglasile kako će do kraja ovog mjeseca na snazi biti i druge mjere poput zabrane okupljanja više od četiri osobe, a zatvorena će biti i javna mjesta poput restorana, bazena, bogomolja te kafića.

 

 

 

 

 

Osim toga, vlasti su naredile i potpuno zatvaranje tokom dana vikenda kada će u funkciji biti samo osnovne usluge u državi. Javni prevoz će do kraja mjeseca raditi sa 50 posto kapaciteta.

 

 

 

 

 

“Pri nametanju ovih ograničenja, s jedne strane se pazilo da se ne utječe na ekonomski ciklus države i da se ne uznemiravaju radnici. Naglasak smo stavili na smanjenje gužvi u javnom prostoru”, rekli su iz vlade Maharashtre.

 

 

 

 

 

 

Indija se prema zvaničnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije sa 12.590.000 potvrđenih slučajeva zaraze trenutno nalazi na trećem mjestu u svijetu po broju zaraženih odmah iza Sjedinjenih Američkih Država gdje je do sada potvrđeno oko 30 miliona slučajeva zaraze, te Brazila koji bilježi 12.900.000 slučajeva zaraze koronavirusom.