Naslovna AKTUELNO Inovator Zehrudin Osmanović osvojio zlato u Skoplju

Inovator Zehrudin Osmanović osvojio zlato u SkopljuNa izložbi inovacija Inovamak u Skoplju, članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine dobili su, za šest inovacija – dva pehara, četiri zlatne i dvije srebrene medalje.

 

Upravo jubilej Asocijacije potakao je makedonske kolege da joj dodijele pehar, ne samo zbog godišnjice nego zbog plodotvorne 15-godišnjice saradnje.

 

Drugi pehar dobio je Husein Hujić, jedan od osnivača Asocijacije i aktera ove saradnje. Međutim, na izložbi Inovamak 2019. Hujić je bio u funkciji generalnog direktora Svjetske federacije inovatorskih organizacija, IFIA, sa zadatkom da uruči najviše priznanje IFIA, Memorijalnu medalju, Stevi Pendarovskom, predsjedniku Republike Sjeverna Makedonija, a zlatnu medalju autoru najbolje inovacije.

 

Zlatne medalje su dobili Borko Babalj, iz Trebinja, za „Voćnu smjesu za otapanje glutena“; Faik Berberović, iz Tuzle, za „Piramidalni rasplinjač ugljene prašine“; Zehrudin Osmanović iz Lukavca, za inovaciju „Uklanjanje depozita iz koksnog plina“ i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog za „Ručni uređaj.”

 

Armina Mačković-Čomić iz Maglaja i Nađa Zubčević iz Sarajeva, dobile su srebrene medalje – Mačković-Čomić, magistrica tehnoloških nauka, za „Stepenište od celulozno-cementne mješavine“, a Zubčević, magistrica bioloških nauka, za „Antibakterijski poklopac za toaletne šolje“.