Naslovna AKTUELNO Inspekcija provjerava Univerzitet u Tuzli

Inspekcija provjerava Univerzitet u Tuzli


Inspektorat za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzla tokom proteklih sedmica vrši nadzor u Univerzitetu Tuzla. Zaprimili su veći broj prijava koje se odnose na zapošljavanja administracije i izbor u naučno-nastavna zvanja nastavnog osoblja. Iz nadležnog Inspektorata KUIP-a TK nisu Klix-u željeli navesti tačan broj zahtjeva za nadzor koje su imali tokom protekle godine i prva tri mjeseca 2019. godine, ali su naveli da se nadzori vrše zbog održavanja nastave na pojedinim fakultetima, izbora u naučno-nastavna zvanja nastavnog osoblja, ispunjavanja uvjeta za produženje angažovanja nastavnika koji su ispunili uvjete za penziju, prijema u radni odnos saradnika, te angažovanja nastavnog osoblja Univerziteta na drugim univerzitetima BiH.

 

“Inspektori Inspektorata su vršili inspekcijske nadzore, odnosno vršili provjeru navoda iz predstavki u slučajevima u kojima su bili nadležni, dok su predstavke koje nisu bile predmetom inspekcijskog nadzora iz razloga nenadležnosti inspekcije za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, inspektori proslijeđivali nadležnim organima na postupanje (kontrola radnog vremena, plaće i sl.)”, kazali su za Klix.ba iz Inspektorata.Također, vrše se provjere vjerodostojnosti diploma koje Univerzitet u Tuzli izdaje, a po zahtjevu institucija i poslodavaca.U ovoj godini raspisana su tri interna konkursa za izbor u naučno-nastavna zvanja i to za oblasti Pedagogija, Elektroenergetska mreža i sistemi, Telekomunikacije, Sportske igre, Psihologija, Engleska i američka književnost, Psihologija, Mehanika s geomehanikom i geotehnika, Transformacioni procesi i Upravno-pravna, dok su u 2018. godini imali 11 ovakvih konkursa.

 

Kada je u pitanju zapošljavanje, prema onome što je objavljeno na službenoj stranici fakulteta, tokom prošle godine imali su šest konkursa za prijem na neodređeno vrijeme, a traženi su kuharu, domari, viši referent za studentska pitanja, laboranti, spremačice, knjižničare, kuhare-slastičare, tehnički sekretar organizacione jedinice, te asistenti i saradnici za razne oblasti.

 

 

Podsjetimo, Univerzitet u Tuzli nalazi se i u finansijskim problemima, između ostalog zbog smanjenog broja upisanih studenata. Također, više od 18 mjeseci nemaju izabrane prorektore za nastavu što su prema zakonu bili dužni učiniti. Prema navodima Sindikata visokog obrazovanja TK, riječ je o grubom kršenju zakonu, politizaciji UNTZ-a i izrugivanju politike prema njemu.

 

(Izvor:Klix)