Naslovna AKTUELNO Inspekcije najavljuju rigoroznije kontrole

Inspekcije najavljuju rigoroznije kontrole

Od početka pandemije u BiH, od marta prošle godine nadležne općinske inspekcijske službe u pojačanim su kontrolama poštivanja epidemioloških mjera.

 

Samo u mjesecu decembru na izvršenih 425 inspekcijskih nadzora izdati su prekršajni nalozi u ukupnom  iznosu od 2100 KM. Iz inspekcije za naredni period najavljuju rigoroznije kontrole, ali i sankcionisanja.

 

Epidemiološke mjere na području općine Lukavac u ugostiteljskim objektima i trgovinama u velikoj mjeri se krše pokazuju inspekcijski nadzorni nadležne općinske službe. Kontrole su pokazale da naročito nisu ispoštovane mjere nošenja maski kao ni održavanja fizičke distance.

 

Iz inspekcijske službe naglašavaju da posebo kršenje odredbi su evidentirali tokom mjeseca decembra prošle godine gdje su u 425 inspekcijskih nadzora izdati prekršajne naloge  u ukupnom  iznosu od 2100 KM. Najveći problem kako kažu predstavljaju ugostiteljski objekti u kojima se organizuje muzika uživo, gdje su kršene sve mjere, a što je evidentirano i prilikom posebnih  kontrola u večernjim satima u nekoliko objekata na općini Lukavac.

 

U Inspekcijama kažu da im nije svrha kažnjavanje građana i privrednih subjekata, nego zaštita stanovništva, ali naglašavaju da će u narednom periodu krenuti sa intenzivnim rigoroznijim kontrolama, kao i sankcionisanjima.

 

Kada je u pitanju nadzor intenzivno se provodi i kontrola lica koja se nalaze u izolaciji.

 

 

Iz inspekcijske službe su poručili  da je neophodno da pokažemo i maksimalnu individualnu i kolektivnu odgovoronost, počev od najmlađih do najstarijih, jer očigledno je da virus ne bira.