Naslovna AKTUELNO Inspektori na aerodromima Sarajevo i Tuzla pod nadzor stavili 299 putnika

Inspektori na aerodromima Sarajevo i Tuzla pod nadzor stavili 299 putnika

Sanitarni nadzori na međunarodnim aerodromima Sarajevo i Tuzla teku nesmetano, a postupajući federalni sanitarni inspektori maksimalnim zalaganjem i uz pomoć termalnih kamera, brzo i efikasno izoluju lica/putnike s povišenom tjelesnom temperaturom, radi poduzimanja daljih mjera od strane nadležnih zdravstvenih i epidemioloških službi.

 

Prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na međunarodnim aerodromima Sarajevo i Tuzla su izdali ukupno 299 rješenja o stavljanju putnika/lica pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji putnika/lica na period od 14 dana.

Dva popunjena upitnika za dva putnika/lica s prebivalištem u RS su proslijeđena nadležnim organima manjeg bh. entiteta na dalje postupanje i izricanje mjera organičavanja kretanja.


 

Pored ova dva aerodroma, u vrlo kratkom vremenskom periodu planirano je i opremanje tri najfrekventnija granična prelaza s termalnim kamerama, čime će se dostići nivo kontrole kakav nemaju niti puno razvijenije svjetske zemlje od BiH.

 

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove podsjećaju da je su u okviru sanitarne kontrole, svi putnici koji ulaze u BiH/FBiH su dužni popuniti sanitarni upitnik i dati tačne i vjerodostojne informacije o zemlji iz koje dolaze, te trenutnom zdravstvenom stanju.

 

Davanje lažnih podataka predstavlja krivično djelo propisano članom 348. Krivičnog zakona FBiH, a za isto je propisana kazna je do tri godine zatvora.

 

Apeluju na putnike/lica kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izrečene mjere ograničenog kretanja/izolacije u periodu od 14 dana, da se striktno pridržavaju izrečenih mjera i upozoravaju da je kršenje propisanih mjera kažnjivo u skladu s članom 225. Krivičnog zakona FBiH.

 

Propisana kazna za nepostupanje po propisima ili naredbama nadležnih organa je do godine zatvora.

 

Federalna uprava za inspekcijske poslove svakodnevno kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i upravama policije dostavlja spiskove – tabelarne preglede lica kojima su izdata rješenja od strane federalnih sanitarnih inspektora (s imenima i prezimenima, adresama i kontakt telefonima lica/putnika i datumom izdavanja rješenja), na osnovu kojih će policijski organi u FBiH poduzimati mjere iz svoje nadležnosti u vezi s poštivanjem naredbi iz donesenog rješenja nad putnicima/ licima kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izrečene mjere ograničenog kretanja/izolacije u periodu od 14 dana.

 

Podsjećaju javnost da je, na prijedlog entitetskih ministarstva zdravstva, donesena odluka da svi građani BiH koji dolaze iz inostranstva idu u izolaciju od 14 dana. Odluka stupa na snagu od 16. marta u šest sati ujutro.

 

Shodno odluci, broj graničnih prelaza za kontrolu roba i putnika će biti redukovan, kako bi se omogućilo neprekidno vršenje sanitarnog nazora putnika/lica i roba.

 

Mole građane da sve uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte FUZIP: telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata), e-mail: [email protected] ili poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.