Naslovna AKTUELNO Inspektori u BiH najavili pojačane kontrole pekara i slastičara

Inspektori u BiH najavili pojačane kontrole pekara i slastičara


Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje započeće 18. februara 2020. godine pojačane kontrole aktivnosti obveznika koji se bave proizvodnjom kruha, svježih peciva i kolača, te ostalih srodnih proizvoda.

 

Proizvodnja pekarskih proizvoda je djelatnost koja obuhvaća proizvodnju kruha, svježih i trajnih peciva, slastičarskih proizvoda, keksa i ostalih pekarskih proizvoda. Djelatnost pekarske proizvodnje ima svoje specifičnosti, a Uprava za indirektno oporezivanje je prepoznala pojavu stalnog širenja i rasprostranjenosti ove djelatnosti, čime se povećava i mogućnost neevidentiranja obračuna proizvodnje što sve dovodi i do neprikazivanja stvarne realizacije.

 

Shodno tome, obavještavamo porezne obveznike, koji imaju prijavljenu šifru djelatnosti:

 

• 10.71 – proizvodnja kruha, svježih peciva i kolača i

• 10.89 – proizvodnja ostalih prehrambenih proizvoda,

 

da će kontrolne organizacione jedinice Uprave za indirektno oporezivanje provest pojačane kontrolne aktivnosti obveznika na cijelom području Bosne i Hercegovine.

 

Kontrolne aktivnosti će započet sa danom 18.02.2020. godine i provodit će se sa većim ili manjim intenzitetom do kraja 4 mjeseca 2020. godine. Kako bi poreski obveznici izbjegli naknadno utvrđivanje poreskih obaveza, a samim tim i dobijanje prekršajnih naloga i kazni, pozivamo iste da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije.

 

Ukoliko uoče eventualne greške ili nevedentiranu proizvodnju i promet, trebaju UIO dostaviti izmjenjene PDV prijave, prije dolaska poreskih inspektora.