Naslovna AKTUELNO Intenzivira se borba protiv rodno zasnovanog nasilja

Intenzivira se borba protiv rodno zasnovanog nasiljaPromocija Resursnog paketa za odgovor pružatelja zdravstvenih usluga u Federaciji BiH na rodno zasnovano nasilje, koje uključuje i seksualno nasilje u ratu bit će upriličena u danas.

 

-Taj dokument, prvi takve vrste u FBiH, razvio je UNFPA, Populacijski fond Ujedinjenih nacija u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva, te u skladu sa Zajedničkim programom UN-a – najavili su organizatori.

 

Cilj tog dokumenta, između ostalog, jeste unutarnje strukturiranje i uspostava mehanizama postupanja za slučajeve osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu (CRSV). Uključuje protokole, standarde postupaka i paketa obuke za reagiranje na CRSV u zdravstvenom sektoru.

 

Zajedničkim programom nastoji se osigurati da i drugi relevantni sektori usklade rad na sličan način. To će, u konačnici, stvoriti osnovu za horizontalno umrežavanje sistema koji odgovaraju potrebama osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu, prenosi Fena.

 

Istovremeno, taj događaj predstavlja i zvanični početak saradnje Federalnog ministarstva zdravstva i Komisije za davanje stručnog mišljenja o statusu žrtava seksualnog nasilja vezanog za sukob, čiji rad podržava IOM.

 

Učesnici događaja bit će predstavnica UNFPA misije u BiH Aynabat Annamuhamedova, pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, predsjednica Komisije za davanje stručnog mišljenja o statusu osoba koje su preživjele seksualno nasilje Saliha Đuderija i  ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Matthew Field.

 

Zajednički program podržan je od Ureda specijalne predstavnice generalnog sekretara UN-a za seksualno nasilje u konfliktu i finansiran od Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, fonda UN Action-a i Vlade Kanade.