Naslovna AKTUELNO Islamska medicinska organizacija i WHO su još 1995. dozvolili svinjski želatin u...

Islamska medicinska organizacija i WHO su još 1995. dozvolili svinjski želatin u vakcinama


Vijest da vakcine protiv koronavirusa u svom sastavu sadržavaju i svinjski želatin izazvala je veliku zabrinutost među muslimanima u BiH, ali i u svijetu, kao i zabrinutost drugih vjerskih zajednica poput Židova, koji se također pridržavaju vjerskih pravila ishrane.

 

 

 

 

 

Iz Islamske zajednice u BiH još uvijek nisu zauzeli definitivan stav o ovom pitanju, ali su svakako poručili da bi muslimani morali izabrati vakcinu bez svinjskog želatina. Ukoliko ne budu imali izbora, konačni sud bi trebala dati struka, farmaceutska i šerijatsko-pravna.

 

 

 

 

Međutim, u izjavama Islamske medicinske naučne organizacije, koja je raspravljala na temu ”Haram i nečiste tvari u hrani i lijekovima” u partnerstvu sa Al-Azharom, Islamskim vijećem u Džeddi, regionalnim uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Aleksandriji i kuvajtskim ministarstvom zdravlja još 1995. godine, piše da je imunizacija vakcinama koje sadrže svinjski želatin ipak dozvoljena.

 

 

 

 

Različite karakteristike

 

 

 

 

“Hrana koja sadrži masti (svinjska mast) u svojim listama sastojaka, bez toga da su transformirane (istihalah), kao što su neki sirevi, neke vrste ulja, masti, topljeno maslo i maslac, neke vrste keksa, čokolade i sladoleda, su haram i nije dozvoljeno ih uopšte jesti, jer po konsenzusu učenjaka svinje su nečiste. Istihalah, što znači pretvaranje jedne supstance u drugu koja ima različite karakteristike, je transformacija nečiste supstance u čistu supstancu ili transformacija haram supstance u supstancu koja je dozvoljena prema šerijatu”, stoji u izjavama Islamske medicinske naučne organizacije.

 

 

 

 

 

Želatin, stoji u izjavama, koji se proizvodi transformacijom kostiju, kože i tetiva nečiste (nedžes) životinje je čist (taahir) i njegova konzumacija je dozvoljena.

Poznato je da se želatina koristi u nekim vakcinama kao stabilizator kako bi se zaštitili aktivni sastojci od razgradnje tokom proizvodnje, transporta i skladištenja.

 

 

 

 

Hemijski proces

 

 

 

 

Želatina se najčešće dobija hemijskim procesom iz kože ili papaka svinja, a to zabrinjava određene vjerske grupe poput Židova, muslimana i Adventista sedmog dana, koji se pridržavaju prehrambenih pravila koja zabranjuju svinjske proizvode.

 

 

 

 

Međutim, kako je navedeno u službenim dokumentima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, sve vjerske grupe odobrile su upotrebu vakcina koje sadrže želatinu za svoje sljedbenike iz nekoliko razloga.

 

 

 

 

“Prvo vakcine se daju injekcijom, tj. ubrizgavaju se, a ne unose se se na usta (osim vakcine protiv rotavirusa koja ne sadrži želatinu). Drugo, želatina u vakcinama je visoko pročišćena i hidrolizirana (razgrađena vodom), tako da je količina mnogo manja od one koja se nalazi u prirodi. Konačno, vođe ovih vjerskih grupa vjeruju da su koristi od primanja vakcina veće od poštivanja vjerskih prehrambenih zakona” istaknuto je u Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti.

 

 

 

 

Ranije je potvrđeno da, usljed ubrzanog rada radi osiguranja što veće količine vakcina, farmaceutske kompanije ne mogu garantovati da se u njihovim dozama neće naći svinjski želatin. To se odnosi i na vakcinu koje su razvili Pfizer i BioNTech, vakcinu kompanije Moderna, Univerziteta u Oxfordu i drugih.